Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Blogs

21 maart 2023 | Blogs

Grondbewerkingen in gemechaniseerde aardappelproductiesystemen

Er zijn verschillende grondbewerkingen in gemechaniseerde productiesystemen. Het ploegen is de meest voorkomende methode, in het bijzonder met een risterploeg die de bodem omkeert. Het maakt de grond grof klaar en brengt de restanten van het vorige gewas en onkruid onder. Het gaat hierbij ook om het mengen van mest of compost met de bodem.

14 maart 2023 | Blogs

Grondbewerking in de aardappelteelt

Van alle akkerbouwgewassen heeft aardappel de meest uitgebreide grondbewerking nodig en is niet geschikt voor geen of minimale grondbewerking (low tillage). Dat laatste is een systeem waarbij de bovengrond niet of nauwelijks wordt verstoord. Minimale bewerking wordt meestal alleen gedaan voor dorsbare gewassen.

7 maart 2023 | Blogs

Waarom telers aardappel combineren met de teelt van andere gewassen

Wanneer je aardappelen teelt in een veld samen met een ander gewas, is er sprake van tussenteelt (intercropping). Er zijn verschillende redenen waarom telers aardappel combineren met de teelt van andere gewassen. Het onderscheppen van hulpbronnen is er een belangrijke van. Mais bijvoorbeeld haalt meer water en voedingsstoffen uit diepere grondlagen dan aardappel. Het water…

28 februari 2023 | Blogs

De gewasomgeving van aardappelen veranderen met plastic bedekking

Bij grootschalige commerciële teelt van aardappelen, wordt wel kunststof folie gebruikt om de bodem te bedekken na het poten om de bodemtemperatuur te verhogen. Dit wordt toegepast over verhoogde bedden met een door een trekker aangedreven machine.

21 februari 2023 | Blogs

Hoe vormt zetmeel zich in aardappelen?

Het hoofdbestanddeel van de aardappel is zetmeel (afgeleid van ‘zich afzetten’ op de bodem in water, starch in het Engels en Stärke in het Duits van ‘sterk’) of amylum (van het Griekse Amulon, verwant aan malen).

14 februari 2023 | Blogs

Hoe groeit en ontwikkelt een aardappelplant zich?

Aardappelplanten worden in grotere mate dan de meeste andere voedingsgewassen beïnvloed door abiotische factoren die van invloed zijn op de ontwikkeling (temperatuur en daglengte) en groei (zonnestraling en koolstofdioxide).

7 februari 2023 | Blogs

Schimmelziekten in aardappelen: Rhizoctonia

Rhizoctonia solani (naam voor het perfecte stadium: Thanatephorus cucumeris) is een algemeen in de grond voorkomende schimmel, die bij veel gewassen schade veroorzaakt. De schimmel veroorzaakt op aardappelen een serie symptomen.

31 januari 2023 | Blogs

Hoe voorkom en bestrijd je kaligebrek in aardappelen?

Het gedrag van kali (K) op kleigronden hangt vooral af van het kleigehalte en het type kleimineraal. Gronden waar de kleimineralen voornamelijk uit illiet bestaan, zoals in Nederland het geval is, leveren door verwering K aan. Uit gronden waarvan de kleideeltjes vooral uit kaoliniet bestaan kan K makkelijk uitspoelen.

24 januari 2023 | Blogs

Wat zijn de effecten en symptomen van kaligebrek in aardappelen?

Aan de buitenzijde van epidermiscellen bevordert kali (K) de vorming van dikkere celwanden en daarmee waarschijnlijk ook de weerstand tegen het binnendringen van ziektekiemen, zoals die van Alternaria solani en Botrytis cinerea.

17 januari 2023 | Blogs

Over gebreksziekten in aardappelen: Kaligebrek

Aardappelen hebben veel kali (K) nodig. K wordt na stikstof in de grootste hoeveelheden door de plant opgenomen. Zowel op zavel-, zeeklei- en (zware) rivierkleigronden als op zand- en veenkoloniale gronden worden veelvuldig verschijnselen van K-gebrek waargenomen. Kaligebrek komt meestal voor in de tweede helft van het groeiseizoen, en dan vaak gedurende een langdurige droge…

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO