Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Verkeerde zuinigheid bij kiemremming

mei 2022


In deze Bewaarcolumn delen vier ervaren bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaartips met lezers van Aardappelwereld magazine. Dit keer een bijdrage van Reinier Stoutjesdijk, werkzaam in de regio Tholen/West-Brabant.

“Dit bewaarseizoen is typisch weer zo’n voorbeeld om lessen voor de toekomst uit te trekken. Meestal is dat het geval wanneer dit sterk afwijkt van het normaal. In deze periode is dat de kiemrust. Vrij gebruikelijk bij consumptieaardappelen is dat zo’n zes tot acht weken na inschuren de eerste kiempjes op de knollen zichtbaar zijn. Uiteraard is de kiemrust rasafhankelijk, zoals velen wel weten, maar in de meeste jaren is het toch gebruikelijk dat nog voor de jaarwisseling de eerste gasbeurt in veel schuren achter de rug is. Deze periode is dat echter anders. In het gros van de bewaarplaatsen zijn namelijk tot soms wel enkele maanden na inschuren pas de eerste kiempjes zichtbaar. Gevolg van een groeiseizoen met niet al te hete zomerdagen, voldoende neerslag en een overwegend geslaagde veldbehandeling met de kiemregulator maleïne hydrazide (MH). Door die ongebruikelijk lange kiemrustperiode is de eerste schuurbehandeling met een kiemremmer dit seizoen daarom veelal pas in januari gegeven. Niet erg, behalve voor die partijen waarin toch al enkele kleine kiempjes aanwezig waren en het de bedoeling was om met het middel 1,4 SIGHT te behandelen. Gelet op het werkingsprincipe ben je dan te laat. Het is namelijk een middel dat de kiemrust verlengt. En het werkt daarom alleen optimaal wanneer je het toepast voordat kiemen zichtbaar zijn. Deze opdracht geldt ook voor de herhaling. Sommige telers die het middel gebruiken hebben de intervallen namelijk eveneens opgerekt, en dat is niet verstandig gebleken. Vooral nu door de hoge buitentemperaturen van de laatste weken ook de temperaturen in de knollen langzaam oplopen, zeker in luchtgekoelde schuren, zien we hiervan de negatieve gevolgen. Onopgemerkte kiemen zijn namelijk gewoon door blijven groeien. Ook bij gebruik van middelen als Argos en Biox-M is het van belang om de intervallen tussen de gasbeurten niet op te rekken. Dat is verkeerde zuinigheid. Doe je dat namelijk wel, dan zul je vooral later in het bewaarseizoen juist veel vaker moeten behandelen met nog kortere intervallen dan wanneer vanaf de eerste behandeling gewoon de geadviseerde tussenpozen waren opgevolgd. Vooral in schuren met buitenluchtventilatie waarin de knoltemperaturen richting de maand mei al gauw een paar graden op kunnen lopen, is dan de kiemremming op een gegeven moment niet meer bij te benen. Dat is wat dit seizoen her en der de praktijk is.

Let ook op energiekosten

Nog een tip voor nu en de toekomst is om goed uit te kienen op welke momenten van de dag je de aardappelen gaat ventileren en/of terugkoelen. Dat is vandaag de dag niet alleen maar meer een kwestie van temperaturen en RV in de gaten houden, maar ook energiekosten. Het is een optelsom van de laagste stroomtarieven combineren met de meest gunstige buitentemperatuur om bijvoorbeeld het bewaarproduct terug te koelen. Een voorbeeldje. Lage (nacht)temperaturen kun je ook benutten wanneer je mechanische koeling hebt door dan juist enkel met buitenlucht te ventileren. Vaar dus niet alleen blind op een standaardinstelling van het computerprogramma. Zo is het van belang voor elke situatie een optimaal ventilatiemoment tegen de laagste stroomkosten te kiezen, wat zeker vandaag de dag geen overbodige luxe is om daarop te letten.” ●

Lees hier ons volledige bewaardossier!

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO