Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Blijf zelf het bewaarproduct controleren

juni 2022


Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist veel kennis en ervaring. In deze column delen vier deskundige bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaartips. Dit keer een speciale bijdrage met een terug- en vooruitblik van Anton van der Velde, werkzaam in de regio West-Brabant.

“’Ga maar even alleen kijken in de schuur, ik hoor wel wat je tegenkomt’. In drukke veldperioden krijg ik dit nogal eens als melding bij een geplande controleronde langs de bewaarschuren. Ik begrijp het wel, maar het is niet zoals het zou moeten gaan. Vooral bij lange bewaring vanaf de maand mei, het tijdstip waarop de buitentemperatuur veelal flink oploopt. Dan zijn minder momenten om product in te koelen beschikbaar, is rot minder makkelijk te beheersen, neemt de kans op kieming toe, en de bakkwaliteit af. Juist dan is het van groot belang om elke twee tot drie dagen de aardappelhoop te controleren. Door de eigenaar, welteverstaan. Weet wat je hebt is altijd het credo, want dan kun je daar adequaat naar handelen. Speel met de instellingen van de bewaarcomputer steeds in op de verwachte momenten om het product in te koelen en raadpleeg bij twijfel of vragen over ‘wat te doen’ de adviseur. Zo trof ik onlangs bij zo’n uitbestede kijkopdracht wat rot aan in het product. Het is niet veel aan de orde dit seizoen, maar in enkele partijen Agria komt het voor, eigenlijk zoals ieder seizoen, waardoor telers soms toch cellen eerder af moeten leveren. De oorzaak is nogal eens terug te voeren op verkeerde keuzes rondom oogst en inschuren. In lage perceels­delen en/of kopakkers met vooral slempgevoelige lichte gronden ontstaat na veel neerslag al gauw rot. Een paar slechte kippers, even wat twijfel in de hectiek rondom het rooien en inschuren, dan helaas toch het besluit ‘draai ze er maar in’ in plaats van ‘stort ze tijdelijk in een andere schuur’. Als het rot al onder controle te houden is, dan betekent het wel in ieder geval extra gewichtsverlies voor de hele partij.

Profijt van mechanische koeling

Geen bewaarseizoen is hetzelfde, dit jaar wijkt weer sterk af van vorig jaar. Niet alleen vanwege de hoge kiemrust en het geringe percentage rot, maar ook als het gaat om de buitentemperaturen. Wellicht zijn sommigen het al vergeten, vorig jaar was de hele meimaand koud en ’s nacht soms slechts 4 tot 6 graden Celsius. Dat is mooi voor schuren met buitenluchtventilatie en product voor lange bewaring, want dan kun je het product lekker lang op de gewenste temperatuur in rust houden. Dit jaar is dat heel anders. Al vanaf begin mei is de buitentemperatuur hoger, wat normaal is, en ’s nachts komt het kwik veelal niet onder de 10 graden. Gevolg is dat de aardappelen in schuren met buitenluchtventilatie begin juni al gauw een knoltemperatuur van 12 tot 13 graden Celsius hebben in plaats van de 8 tot 9 graden vorig jaar. Een aantal telers in de regio waar ik werkzaam ben heeft vorig jaar in mechanische koeling geïnvesteerd. Niet alleen met het oog op het stabieler houden van de product­temperatuur bij lange bewaring, maar ook op betere beheersing van de kieming. Door minder externe uren heb je ook minder gewichtsverlies en verlies van kiemremmingsmiddel. Het is nog niet helemaal helder, maar ik verwacht zomaar dat ze dit seizoen al profijt zullen hebben van hun investering, ondanks de hogere energieprijzen.

Verhoogde dosering werkt

Nog even over de kieming, die is eigenlijk zowel in schuren met als zonder mechanische koeling tot nu toe beheersbaar gebleken. In schuren met mechanische koeling is geëxperimenteerd met verlenging van de intervallen van bewaarmiddelen. Dat lijkt zeker dit jaar mogelijk. Mochten er onverhoopt toch iets te veel ogen los zijn, dan kan een hogere dosering de kieming toch weer goed onder controle houden. Na twee jaar ervaring met de nieuwere middelen is gebleken dat de kieming toch goed in toom is te houden door bijvoor­beeld één of twee keer achter elkaar een verhoogde dosering te geven. We zien dat bijvoorbeeld bij het ras Markies. Vaak vertoont een klein deel van de knollen al vrij vroeg kieming. Bij een gasbeurt met een hogere dosis 1,4 SIGHT gaat de kiem gewoon terug in het ‘hok’ en met een geslaagde MH-behan­deling aan de basis blijven de knollen tot laat in het bewaarseizoen netjes rustig.” ●

Lees hier ons volledige bewaardossier!

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO