Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Schijf-van-vijfsoep

september 2022

Eet je volgens de schijf van vijf, dan eet je gevarieerd, gebruik je minder verzadigd vet, kies je vaker voor plantaardig en eet je veel groenten, fruit en brood. Maar ook vocht heeft een apart vakje in de schijf van vijf. Ik hoor hier perfecte ‘ingrediënten’ voor een gezond soepie!


Hoofdgerecht 4 personen. Bereidingstijd ca. 20 minuten (excl. 30 minuten kooktijd).

• 2 grote of 3 kleine prei
• 2 eetlepels olijfolie
• 2 teentjes knoflook, fijngehakt
• 500 gram kruimige aard­appelen, geschild en in stukken
• 4 groentebouillon tablet
• 2 dl sojaroom
• 2 eetlepels gehakte blad­peterselie
• volkorenbrood in dikke plakken
• kruidenboter (of humus, of muhammaraspread)
• extra nodig: staafmixer

Verwijder van de prei de stugge donkergroene stukken. Snijd de prei in fijne ringetjes. Hou wat mooie groene ringetjes achter voor garnering.
Verhit de olijfolie in een grote kookpan. Bak de prei met de knoflook kort aan en laat vervolgens afgedekt zo’n 8 minuten stoven. Voeg de aardappelstukken toe. Warm al omscheppen even kort goed door en laat weer afgedekt zo’n 8 minuten stoven.
Voeg 1 liter water toe met de bouillontabletten. Breng aan de kook. Kook afgedekt 20 minuten. Pureer met een staafmixer.
Maak de soep af met de sojaroom en de bladpeterselie. Breng eventueel nog wat op smaak met zout en peper. Schenk de soep uit over diepe borden en garneer met de achtergehouden preiringetjes. Serveer met het brood met kruidenboter of spread.
Je kunt deze soep ook koud serveren.

Tip: Helemaal lekker en gezond wordt het als je wat granaatappelpitjes over de soep doet en wat grof gehakte pecannoten over de spread op het brood.

Ingrid van den Arend, Cook it!

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO