Al abonnee? Activeer hier uw premium account

De aardappeleters inspireert CêlaVíta en Van Gogh Museum

november 2021


Vincent van Goghs beroemde schilderij De aardappeleters brengt CêlaVíta en het Van Gogh Museum samen in een partnerschap waarmee Nederlanders van alle generaties worden geïnspireerd door het werk en leven van Van Gogh.

Met het partnerschap draagt de producent van verse en gekoelde aardappeltjes onder andere bij aan de totstandkoming van de nieuwe najaars­tentoonstelling “De aardappel­eters, misser of meester­­werk?”. Deze zal van 8 oktober 2021 tot en met 13 februari 2022 te zien zijn in het museum. Schilderij De aardappeleters, het tafereel van een boerengezin aan een dis met aardappelen dat Vincent van Gogh in 1885 in het Brabantse Nuenen schilderde, is een van de hoogtepunten uit de collectie van het Van Gogh Museum, maar werd zeker niet altijd door iedereen als zodanig beschouwd. De tentoonstelling zal in het teken staan van het ontstaansproces van De aardappeleters, Van Goghs toewijding en doorzettingsvermogen, de betekenis die het werk voor hem had en de kritiek die hij op het schilderij kreeg. Van Gogh werkte maanden aan zijn Aardappel­eters en bereidde het werk zorgvuldig voor. Voor hem stond het schilderij symbool voor het oprechte, ruwe boerenleven, dat in de schilderkunst tot dan toe juist werd geromantiseerd.

Belang van cultureel erfgoed

Links: Vincent van Gogh, Aardappelrooiende boer, 1885, krijt op papier, Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting). Rechts: Marcel Verhoeven, teler CêlaVíta aardappelen, te Erp.

Gezamenlijk gaan CêlaVíta en het Van Gogh Museum op zoek naar manieren om de nieuwe generatie aardappel­eters te inspireren en te verbinden. Alle activiteiten binnen de samenwerking zullen zich daarom richten op het onderstrepen van het belang van het behoud van het Nederlands cultureel erfgoed voor de huidige en toekomstige generaties. “Door deze mooie samenwerking met het Van Gogh Museum hebben we gezamenlijk een unieke kans gecreëerd om de oude en nieuwe generatie aardappeleters te verbinden. Dat vinden we prachtig en het maakt ons trots”, legt Marjan Skotnicki-Hoogland, managing director van CêlaVíta uit. Emilie Gordenker, algemeen directeur van het Van Gogh Museum, geeft aan ontzettend blij te zijn met de samenwerking. “CêlaVíta helpt ons om Nederlanders dichter bij het werk en leven van Vincent van Gogh te brengen en draagt met haar steun bij aan het behoud van de collectie. Zo blijven belangrijke werken zoals De aardappeleters te bewonderen voor toekomstige generaties”, stelt Gordenker tevreden.

Levensgrote maquette

Wie een bezoek brengt aan de najaarstentoonstelling kan in het zogenoemde Aardappel­eters-atelier het beroemde schilderij op een andere manier ervaren dankzij een levensgrote maquette. In een boerenwoning kunnen bezoekers plaatsnemen aan de eettafel van de familie De Groot-van Rooij, bij wie Van Gogh uren doorbracht om ze vast te leggen als De aardappeleters. Naast deze familie worden ook de eetrituelen van de ‘nieuwe aardappel­eters’ tentoongesteld en kunnen bezoekers een eigen versie maken van De aardappel­eters. ●

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO