Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Nieuwe aardappelrassen moeten een duurzame vooruitgang betekenen voor consument, teler en verwerker, aldus Interseed

2 november 2022

Interseed Potatoes richt zich bij de aardappelveredeling vooral op het leveren van nieuwe verbeterde rassen die een duurzame vooruitgang betekenen voor de consument, de teler en de verwerker.

“Tegen de achtergrond van klimaatverandering zijn wij op zoek naar robuuste low-input rassen met de hoogste opbrengst”, voegt het veredelingsbedrijf, gespecialiseerd in de veredeling van nieuwe rassen voor verwerkers van frites en chips, toe aan deze verklaring vooruitblikkend op de Potato Variety Days (Rassendagen) 2022, die van 9 tot en met 11 november plaatsvinden.

Winstgevende toekomstige aardappelproductie

Interseed vervolgt met een nadere omschrijving van hun streven in het veredelingswerk: “Ons doel is om de hele aardappelketen te voorzien van nieuwe duurzame rassen met een betere opbrengst, om een winstgevende aardappelproductie in de toekomst te garanderen. Consumenten en verwerkers van aardappelproducten verwachten toekomstige rassen met betere eigenschappen, vooral wat betreft de behoefte aan meststoffen en bestrijdingsmiddelen. Bovendien zouden nieuwe rassen met een betere tolerantie voor droogte en hitte weleens de voorkeur kunnen krijgen boven gevestigde rassen op de markt die deze belangrijke voordelen niet hebben. Sterke en robuuste aardappelrassen zijn ook in het nieuwe politieke kader en in tijden van klimaatverandering hoogst noodzakelijk om de consument van gezonde aardappelproducten te voorzien.”

Drie nieuwe fritesrassen

In lijn met de hierboven geschetste doelstelling, introduceert het bedrijf drie nieuwe rassen voor verwerking tot frites. “Deze veelbelovende rassen zijn zeker een interessante vooruitgang in rasontwikkeling voor alle partners in de aardappelketen. CHENOA heeft uitstekende QSR-eigenschappen vanaf het veld en uit de bewaring, die kunnen worden bereikt met een aanzienlijk lager stikstofniveau in vergelijking met bestaande normen. ALANIS en MONTIS zijn ook zeer aan te bevelen als QSR-frites bij een verlaagd stikstofniveau. Bovendien kan de toepassing van fungiciden tegen Phytophthora infestans ook bij ALANIS en MONTIS aanzienlijk worden verminderd. De vleeskleur van MONTIS en CHENOA is meer aan de lichtgele tot gele kant, terwijl ALANIS een crèmewit-lichtgele vleeskleur heeft. Alle drie de rassen zijn ook onder droge en warme omstandigheden zeer overtuigend en bezitten bovendien een uitstekende opname van voedingsstoffen.”

Potato Variety Days 2022 e-book

In november zetten bedrijven die deelnemen aan de Potato Variety Days hun aardappelrassen van de toekomst in de schijnwerpers. Lees alle ins en outs over deze editie van het evenement in ons speciale e-book, inclusief need-to-know informatie en een actuele lijst van deelnemende bedrijven. We vragen alle aardappelprofessionals om ons te laten weten wat zij de belangrijkste onderwerpen vinden als het gaat om de veredeling van de aardappelrassen van de toekomst. Vergeet uw antwoord op deze vraag niet met ons te delen wanneer u het formulier invult om ons e-book gratis te downloaden!

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO