Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Nieuw tijdperk voor plantenonderzoek met NPEC kassen

5 oktober 2022

Met de recente opening van het Netherlands Plant Eco-phenotyping Centre (NPEC) stapt het plantenonderzoek binnen in een nieuw tijdperk van automatisering en heel veel data.

In dit nieuwe onderzoekscentrum, waarvan de bouw eind september voltooid is, draait het om het fenotype van de plant: de uiterlijke verschijningsvorm. Onderzoekers meten er hoe de plant eruit ziet en welke rol de omgeving daarbij speelt, legt Wageningen University & Research (WUR) uit. NPEC is een samenwerking tussen WUR en Universiteit Utrecht, medegefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Resistente aardappelen

In een virtuele tour door de hightechfaciliteit zie je de apparatuur aan het werk en vertellen onderzoekers over de mogelijkheden die NPEC biedt. Zo duidt Dr. Ir. Vivianne Vleeshouwers, Assistant Professor, het onderzoek in de NEPC kassen naar resistentie tegen ziekteverwekkers bij aardappelen. Hierbij wordt onderzocht wat wilde aardappelsoorten resistent maakt tegen veel ziekteverwekkers en hoe we hiervan gebruik kunnen maken bij de teelt van onze aardappelgewassen. “We werken met wilde aardappelsoorten uit Zuid-, Midden- en Noord-Amerika, die resistent zijn tegen vele ziekteverwekkers”, legt zij uit.

Schaalvergroting

Wanneer de vrij grote collectie aan planten op individueel niveau behandeld moet worden, is het veel werk om plant voor plant een foto te maken. “Nu worden de meer dan 2.000 planten dagelijks tegelijkertijd gecontroleerd. Dat is nogal een schaalvergroting”, aldus Vleeshouwers. Middels een Gentry-systeem worden van bovenaf en vanaf zijkant foto’s gemaakt van de planten. Met deze informatie wordt de biomassa van de plant berekend, wat volgens de Assistant Professor veel informatie geeft over de mate van resistentie die een plant heeft. “Het scheelt ons veel werk en tijd en we krijgen mooie datasets die ons veel informatie geven. Bovendien zijn de temperatuur en de vochtigheid in deze kas goed geregeld. De verzorging van de plant is uitstekend, dus we hebben hier een heel goed experiment”, benadrukt zij.

Bekijk hier de trailer voor de VR-tour van de NPEC-kassen:

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO