Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Bacterieziek

15 juni 2022 | Artikelen

WUR: Natuurlijke afweer tegen bacterieziek in bodem ontdekt

Bepaalde soorten bacteriën en schimmels die van nature in gronden aanwe­zig zijn, kunnen met grote waarschijnlijkheid een rol spelen in de weerbaarheid tegen bacterieziekte. Dat is een baanbrekende ontdekking en een voorlopige eerste conclusie van het PPS-onderzoeksproject ‘Weerbaarheid aardappel’, laten onderzoekers Viola Kurm en Jan van der Wolf van Wageningen University & Research (WUR) in…

16 februari 2022 | Artikelen

Vertrouwen in Nederlands pootgoed centraal op NAK-telers­vergadering

In de derde week van 2022 organiseerde keuringsdienst NAK de online telersvergaderingen, met verdeeld over drie avonden meer dan achthonderd deelnemers. Zoals in 2021 gaat de aandacht aan het begin kort uit naar de gelukkig beperkte gevolgen van de coronacrisis op de werkzaamheden van de organisatie. “Eigenlijk heeft de NAK ondanks corona best een goed…

10 maart 2021 | Artikelen

Nog veel vragen te beantwoorden in onderzoek ‘herkomst bacterieziek’

Het is nog steeds onduidelijk welke bron nu precies verantwoordelijk is voor het ontstaan van de eerste infecties zwartbenigheid en stengelnatrot. Pootgoedtelers die starten met schone miniknollen lopen in de praktijk al tijdens het eerste seizoen tegen besmettingen aan. De vraag is dus, waar komen deze infecties vandaan? Resultaten uit een tweejarige survey van gewassen…

15 juli 2020 | Artikelen

Lopende onderzoeksprojecten naar beheersing Erwinia’s hoopgevend

Voor de beheersing van het Erwinia-probleem in pootgoed is de sector bijna geheel aangewezen op hygiëne- en teeltmaatregelen. Ook de rassenkeuze en bewaarcondities kunnen een handje helpen. Bacterieziek blijft echter in grote mate onvoorspelbaar en daardoor slecht te beheersen. Onderzoekers en wetenschappers kijken in lopende projecten nog eens naar diverse behandelingen waarmee mogelijk de infectieniveaus in…

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO