Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Oogst

22 november 2022 | Blogs

Barsten, scheuren en spleten in aardappelen: een introductie tot externe knolafwijkingen

Barsten, scheuren en spleten in knollen hebben verschillende verschijningsvormen die voortkomen uit verschillende oorzaken. Alle zijn genezen wonden, maar de littekens zijn nog duidelijk zichtbaar op het oppervlak.

15 november 2022 | Blogs

Een inleiding tot knolafwijkingen in aardappelen en hun gevaren

Naast infectie door ziekten en plagen, is de aardappel ook gevoelig voor een groot aantal afwijkingen van niet-pathogene oorsprong. Dergelijke afwijkingen zijn van een abiotische fysiologische oorsprong als gevolg van interactie tussen de fysiologie van de groeiende knol en zijn omgeving, algemeen aangeduid als fysiologische afwijkingen.

20 september 2022 | Blogs

Het machinaal oogsten van aardappelen

Een volledig gemechaniseerde rooimachine tilt de knollen via scharen op en plaatst deze met grond en al op de rooiketting. De grond wordt gezeefd en banden brengen de knollen in een grote trechter (hopper, bunker) die wordt geleegd in een wachtende wagen of kieper (bunkerrooier). Bij machines zonder bunker (wagenrooiers) valt de oogst rechtstreeks in…

13 september 2022 | Blogs

Methoden om aardappelen te oogsten

Handmatig oogsten wordt gedaan met behulp van een riek (rooivork) en het oprapen van de blootliggende knollen in een mand of zak alvorens op te bergen of ze naar de markt te brengen.

17 augustus 2022 | Artikelen

Beste loofdodingsmethode pootaardappelen afhankelijk van gewasontwikkeling

In de jaren 2019 tot en met 2021 heeft onderzoeksbureau Delphy uit Wageningen onderzoek uitgevoerd voor de Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw, om na te gaan welke methoden er zijn om het aardappelloof van pootaardappelen snel en goed dood te maken. Ondanks dat mechanische loofdoding volgens het onderzoek de voorkeur heeft, is een belangrijke conclusie dat de…

17 augustus 2022 | Artikelen

Grimme presenteert nieuwe aardappeltechnieken op eigen Hof

Vier nieuwe/geüpgradede rooiers en een compleet aangepakte pootmachine zijn het resultaat van een paar jaar doorontwikkeling bij fabrikant Grimme. Tot nu toe vrij onopgemerkt vanwege beperkte demonstratiemogelijkheden als gevolg van de coronapandemie. Onlangs is deze achterstand echter in een klap weggewerkt met de uitgebreide showdagen op het eigen landbouwbedrijf Grimme Hof te Cappeln.

©2015 - 2023 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO