Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Teelt

21 maart 2023 | Blogs

Grondbewerkingen in gemechaniseerde aardappelproductiesystemen

Er zijn verschillende grondbewerkingen in gemechaniseerde productiesystemen. Het ploegen is de meest voorkomende methode, in het bijzonder met een risterploeg die de bodem omkeert. Het maakt de grond grof klaar en brengt de restanten van het vorige gewas en onkruid onder. Het gaat hierbij ook om het mengen van mest of compost met de bodem.

15 maart 2023 | Artikelen

Mogelijkheden twee op tien aardappelteelt uitgebreid

De ontheffingsmogelijkheid voor twee op tien aardappelteelt is verruimd, op verzoek van Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw. Deze ontheffing maakt het mogelijk om twee jaar aardappelen te telen na acht jaar geen AM-waard­planten op het perceel.

15 maart 2023 | Artikelen

Meer opbrengst en minder knolrui bij tijdige bladbemesting met fosfaat

Bladbemesting met fosfaat en een biostimulant rondom de knolzetting kan zowel de opbrengst in kilo’s als in euro’s flink verhogen. Daarnaast kan een tijdige fosfaatgift knolrui (resorptie) beperken. Dat blijkt uit resultaten van proeven die AgroCentrum uit Steenbergen vorig jaar verrichtte in een praktijkperceel Innovator vlak bij Escharen.

15 maart 2023 | Artikelen

Amerikaans aardappel-eldorado onder druk door gebrek aan water en arbeid

Genesteld tussen het San Juan-, Sawatch- en het Sangre de Cristo-gebergte langs de Rio Grande-rivier, vormt de San Luis-vallei in de Amerikaanse staat Colorado haast een eldorado voor het verbouwen van tafelaardappelen. Volgens de lokale aardappelorganisatie Colorado Potato Administrative Committee is dit gebied, na Idaho, de tweede grootste leverancier van tafelaardappelen in Amerika. Om deze…

15 maart 2023 | Artikelen

Nederlands tafelaardappelareaal voor 66 procent ‘On the way to PlanetProof’

In 2022 bedroeg het On the way to PlanetProof-areaal tafelaardappelen met 7.945 hectare 66 procent van het totale Nederlandse tafelaardappelareaal. Het totale areaal aan PlanetProof-gecertifi­ceerde tafelaardappelen in Europa bedraagt 8.443 hectare. Dat blijkt uit cijfers over plantaardige producten die Stichting Milieukeur (SMK), de organisatie die het keurmerk ontwikkelt en beheert, begin maart bekendmaakte ter ere…

14 maart 2023 | Blogs

Grondbewerking in de aardappelteelt

Van alle akkerbouwgewassen heeft aardappel de meest uitgebreide grondbewerking nodig en is niet geschikt voor geen of minimale grondbewerking (low tillage). Dat laatste is een systeem waarbij de bovengrond niet of nauwelijks wordt verstoord. Minimale bewerking wordt meestal alleen gedaan voor dorsbare gewassen.

©2015 - 2023 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO