Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Aardappelen maatsorteren op het oog

7 december 2021

Aardappelen worden gesorteerd volgens grootte zoals vereist door de gebruikers. Kleinere pootgoedmaten halen (veelal) hogere prijzen per kilo dan grote, omdat ze per kilo meer stengels opleveren na het poten in het veld. Grotere consumptieaardappelen voor de industrie halen een hogere prijs dan kleine, omdat ze meer kilogram chips en frites per ton grondstof opleveren dan hele kleine knollen. Het gros van de consumenten van tafelaardappelen in Europa geeft de voorkeur aan middelgrote knollen, in Japan aan kleine, in Noord-Afrika aan grote en in Sinkiang in West-China aan reusachtige knollen.

Sorteren voor afleveren is een standaardpraktijk door de telers, tenzij de knollen als veldgewas worden afgeleverd aan klanten, de verwerker of verpakker, wanneer deze het sorteren zelf doet op zijn/ haar bedrijf. In omgevingen van zelfvoorzienende landbouw en plaatselijke economie worden de knollen, als ze al worden gescheiden, op het oog en handmatig onderverdeeld in drie klassen: klein, middelmatig en groot. Vaak gaan de kleintjes weg als pootgoed, de middelmaat voor eigen consumptie en de grote voor de verkoop.

Optische hulpmiddelen
Een voorbeeld van een optisch hulpmiddel, niet noodzakelijkerwijs bedacht voor ontwikkelingslanden, om knolmetingen in monsters te standaardiseren is de Spud-O-meter uitgegeven door de Aardappel Commissie van de Amerikaanse staat Washington. Met deze serie van papieren imitaties van knolprofielen van Russet Burbank kan de waarnemer het aantal knollen in een 50 pounds kartonnen doos schatten (een pound is gelijk aan 0,45 kilogram, dus een doos bevat 22,5 kilogram). Dit varieert van 40 tot 110 knollen. Als bijvoorbeeld het profiel overeenkomt met een aantal van 50 knollen, komt dat overeen met knollen met een gemiddeld gewicht van 16 ounces (een ounce weegt 28 gram) dus 448 gram. Deze methode wordt gebruikt bij de beoordeling van partijen knollen van verschillende oorsprong en het snel schatten van de marktwaarde van monsters, niet van grote hoeveelheden die voor verzending worden klaargemaakt.

Blog 37 afbeelding

Het gebruik van een Spud-O-Meter is een middel om de grootte van knollen vast te stellen in Amerika. Het aantal knollen per 10 kilogram is een vaak gebruikte maat door de verwerkende industrie om de verwerkingswaarde van een partij in te schatten.

 

Meer lezen over het maatsorteren van aardappelen?
Ons 600 pagina’s tellende Aardappelhandboek neemt u mee van het moleculaire niveau van de aardappel tot productiesystemen van zelfvoorzienende tot geavanceerde landbouw.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO