Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Dit traject doorloopt de aardappel in de inschuurlijn

5 oktober 2021

In aardappelproductieomgevingen zonder of met slechts beperkte mechanisatie, worden aardappelknollen met de hand opgeraapt en in manden of zakken naar de plaats gedragen waar ze op een hoop worden opgeslagen. In half gemechaniseerde gebieden, waar een deel van de activiteiten handmatig plaatsvindt, zoals het poten en hakken, worden aardappelen na handmatig oogsten verder in zakken vervoerd voor de handel en transport over lange afstand en/of langdurige opslag of verwerking.

In volledig gemechaniseerde aardappelomgevingen worden de knollen opgeslagen in bulk of palletkisten van bijvoorbeeld 1 of 1,5 ton. De rooimachine lost de gerooide knollen direct in een aanhangwagen die steeds met de rooier meerijdt of is voorzien van een bunker van 3 tot 15 ton of meer die periodiek wordt geleegd in een aanhangwagen (trailer of kieper). De aanhangwagen van tussen de 10 en 30 ton brengt de knollen naar de fabriek bij afland-aflevering of naar de opslagplaats waar deze wordt geleegd in een stortbak met een inhoud tussen 10 en 30 ton die als buffer fungeert en aan de uitgang is voorzien van een kluitenverwijderaar. Als hier wordt gesorteerd, gaan verschillende maten naar verschillende vakken die worden gevuld met een zwenkende hallenvuller om stortkegels te voorkomen. Om de valhoogte te verkleinen tot minder dan circa 1 meter, zijn transportbanden, zeker die gebruikt om kisten te vullen, voorzien van een knik aan het uiteinde.

Kistenvuller of afvoerband
Wanneer bewaring plaatsvindt in palletkisten, kuubkisten, mondt de stortbunker uit in een transportband verbonden met een kistenvuller (neerlaatband). Als alternatief kan de afvoerband op de rooier op het veld in kisten lossen die naar de opslag worden getransporteerd. Bij het gebruik van grote zakken (bigbags) met een opslagvermogen van rond 1 ton, wordt een trapsgewijs mechaniek gebruikt om de valhoogte te verminderen. Alle systemen, en er zijn er vele waarvan hier maar een klein deel beschreven, nemen zaken in overweging zoals de kosten, de snelheid van handelen, valhoogte en daardoor beschadiging van knollen, verdeling van de knollen en afvoer van losse grond.

Blog 33 Afbeelding
De inschuurlijn doorloopt het volgende traject: de vrachtwagen tussen de rooier en de bewaarplaats levert de knollen af in een stortbak (hopper). De knollen gaan over een sorteermachine die afwijkende maten verwijdert en aanhangende grond zeeft en afvoert door middel van een transportband, vervolgens levert een opvoerband de knollen naar een band die een vak van de bewaarplaats (boxen- of hallenvuller) of de kisten (kistenvuller) vult.

 

Meer lezen over aardappelbewaring?
Ons 600 pagina’s tellende Aardappelhandboek neemt u mee van het moleculaire niveau van de aardappel tot productiesystemen van zelfvoorzienende tot geavanceerde landbouw.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO