Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Hoe groeit en ontwikkelt een aardappelplant zich?

14 februari 2023

Aardappelplanten worden in grotere mate dan de meeste andere voedingsgewassen beïnvloed door abiotische factoren die van invloed zijn op de ontwikkeling (temperatuur en daglengte) en groei (zonnestraling en koolstofdioxide).

De knolkwaliteit uitgedrukt in grootte, drogestofconcentratie en de aanwezigheid van externe (scheuren) en interne (holtes) aandoeningen wordt beïnvloed door vele abiotische (voedingsstoffen, water, temperatuur) en biotische (plagen en ziekten) factoren. De mechanismen van verminderde groei en aangetaste knollen komen voort uit processen die plaatsvinden in de wortels, stengels en bladeren.

Fotosynthese

In het donker vindt geen fotosynthese plaats. Ademhaling treedt daarentegen wel op, waarbij suikers verademen en een molecuul genaamd ATP zich vormt. Het adenosine trifosfaat (ATP) vormt zich uit fosfaationen (P) met adenosine difosfaat (ADP) dankzij zonne-energie. De benodigde energie komt ook vrij bij verademing (respiratie) van suikers. ATP is het molecuul dat ook energie levert waar die nodig is in de cellen van de aardappelplant, zoals bij de productie van metabolieten (bouwstoffen) door enzymen. Een infrarood-gasanalysator (IRGA) meet zowel de snelheden van de fotosynthese als van de ademhaling. Dit apparaat meet de concentratie van binnenkomende en uitgaande CO2 in een kleine kamer waarin zich een aardappelblad bevindt. Een typisch patroon van de fotosynthese van een aardappelplant op een zonnige droge dag toont een middagdip. De fotosynthesesnelheid is nul voor zonsopgang, is maximaal net voor de middag en laat dan vaak een dip zien, omdat aardappelplanten hun huidmondjes dan deels sluiten. Dat doen ze omdat de wortels de opname van water niet kunnen bijhouden, terwijl er grote vraag is naar water door transpiratie vanuit het blad. Met een dalende transpiratie later op de dag gaan de huidmondjes weer open en neemt de fotosynthesesnelheid weer toe, totdat het ten slotte weer daalt als gevolg van afnemende zonnestraling en weer de nul bereikt bij zonsondergang.

Fotosynthese toont een middagdip, omdat de wortels niet in staat zijn om in gelijke mate water te leveren als dat door de bladeren verdampt. De huidmondjes sluiten enigszins, maar heropenen later op de dag wanneer de transpiratie weer daalt.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO