Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Het transport van aardappelen

28 december 2021

Aardappel werd tot het derde kwart van de vorige eeuw gebruikt als een plaatselijk geproduceerd levensmiddel dat plaatselijk werd geconsumeerd of verwerkt binnen een of twee honderd kilometer. Sindsdien is het geleidelijk gedeeltelijk tot een wereldwijd handelsgoed uitgegroeid.

Pootaardappelen uit de productiegebieden in Noord-Amerika en Noord-Europa worden verscheept naar Latijns-Amerika, Afrika en Azië met een jaarlijkse omvang van uitvoer door de exporterende landen die de 1,2 miljoen ton overschrijdt. Zakken pootaardappelen worden geleverd in geïsoleerde gekoelde en vorstvrije vrachtwagens naar naburige landen of in gekoelde containers op schepen wanneer ze overzee gaan. Verse tafelaardappelen worden op soortgelijke wijze vervoerd naar buurlanden, maar vaak naar andere klanten in landen die geen aardappelen telen, maar wel verhandelen. Op deze manier komen consumptieaardappelen uit Nederland gewassen en verpakt terecht in Maleisië en Brazilië en vanuit Noord-Amerika in Midden-Amerika.

Verwerkingsaardappelen

Aardappelen voor verwerking reizen over grotere afstand wanneer het verwerkte product een hogere waarde heeft, omdat het aandeel vrachtkosten van het totaal toeneemt met de afstand. Zetmeelaardappelen worden geproduceerd binnen ongeveer 150 kilometer rond de fabriek. Aardappelen voor de productie van diepgevroren frites reizen in het algemeen niet meer dan 200 kilometer, fritesfabrieken liggen nog relatief dicht bij de aardappelvelden.

Verwerking tot chips

Aardappelknollen die bestemd zijn voor verwerking tot chips worden getransporteerd over de langste afstand, omdat de fabrieken dicht bij de consumenten staan die in de grote steden wonen. Dit is omdat na het verwerken en verpakken van het eindproduct het volume meerdere malen is toegenomen vergeleken met de grondstof waarvan is uitgegaan. In tegenstelling daarmee, is bij de productie van frites het volume ongeveer gehalveerd. Zo wordt in Mexico de grondstof tot meer dan 1000 kilometer getransporteerd in gekoelde vrachtwagens van de noordelijke vlakten naar Mexico Stad. Indien er geen of nauwelijks aardappelen met geschikte verwerkingskwaliteit worden geteeld zoals in de Filipijnen en Indonesië, importeren de verwerkende bedrijven de grondstof uit het buitenland, zoals uit Europa, Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. In Japan, dat de invoer van verse aardappelknollen voor fytosanitaire redenen niet toestaat, is een fabriek gebouwd in een afgesloten quarantainegedeelte van een haven. De levende aardappelgrondstof wordt geïmporteerd uit de VS, maar verlaat het gebied slechts als inerte verwerkte producten.

Diepgevroren aardappelproducten

Diepgevroren aardappelproducten zijn mondiale handelswaar geworden en worden geproduceerd in de regio’s met de laagste productiekosten in Noord-Europa, Noord-Amerika en Argentinië. Ze worden vervoerd over de hele wereld waar sprake is van een effectieve vraag. Dit is niet alleen voor landen met veel koopkracht zoals Brazilië, China, Japan en Australië, maar het product is ook te vinden in de snelbedieningsrestaurants en supermarkten van de hoofdsteden in opkomende markten en ontwikkelingslanden zoals in Addis Abeba, Kigali en Hanoi.

Blog 40 afbeelding 2
Het wegtransport in bulk in grote vrachtwagens gebeurt tot enkele honderden kilometers voor fritesaardappelen en tot meer dan 1000 kilometer voor knollen die bestemd zijn om tot chips te worden verwerkt.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO