Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Hoe voorkom of bestrijd je aardappelvirus Y?

26 juli 2022

Het aardappel Y-virus (PVY) is één van de belangrijkste virussen in aardappelen omdat het gemakkelijk verspreid wordt en grote opbrengstdervingen kan veroorzaken.

Om aardappelvirus Y te voorkomen ga je bij de teelt van pootaardappelen uit van hoogwaardig uitgangsmateriaal. Streef verder naar een vroeg gesloten gewas, maar gebruik niet te veel stikstof om optreden van ouderdomsresistentie niet te vertragen. Begin vroeg met selecteren, teel in een virusvrije omgeving en maak zonodig gebruik van minerale oliën om vroege virusoverdracht te voorkomen. Verwijder of vernietig het loof tijdig. Voorkom hergroei. Bij het sorteren knollen met symptomen verwijderen.

Bestrijding aardappelvirus Y

Wat betreft de Y-virusstammen is het een gelukkige omstandigheid dat alle in Nederland bekende stammen van het Y-virus met het PRI-antiserum reageren. Daardoor kan bij de nacontrole virusbesmetting worden vastgesteld en is beheersing van deze Y-virusstammen beter mogelijk. Bij de teelt van consumptie- en zetmeelaardappelen goedgekeurd pootgoed gebruiken.

Foto: Marfona aangetast door virus Y; links secundair ziek, rechts gezond. (Foto Soil and Crop Improvement, Assen)

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO