Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Rassendagen 2021: Johan van der Stee, Meijer Potato

19 januari 2022

De inhoud van deze blogpost is onderdeel van het artikel in Aardappelwereld magazine over de Rassendagen 2021.
Door Zindziwe Janse, Jaap Delleman en Leo Hanse.

Tijdens de Rassendagen 2021 vroegen wij aan de deelnemende kweekbedrijven waar de veredelaars op focussen in het hedendaagse aardappelkweekwerk. In deze blogpost leest u het antwoord op deze vraag gegeven door Johan van der Stee, commercieel directeur Meijer Potato, Rilland:

“Met onze digitale robuustheidsindex willen we de juiste focus aanbrengen”

Om het containerbegrip robuustheid handen en voeten te geven, introduceert Meijer Potato dit jaar de digitale robuustheidsindex. “Op deze manier kunnen we al onze verzamelde data over nieuwe en bestaande rassen overzichtelijk presenteren aan onze klanten en zo de juiste focus aanbrengen in de verschillende gebieden waar onze rassen groeien”, legt Johan van der Stee, commercieel directeur Meijer Potato, uit.

Naast de bakjes met nieuwe rassen staan opvallend veel bezoekers geïnteresseerd bij een groot computerscherm te discussiëren. Op het scherm toont Meijer Potato het nieuwste hulpmiddel om de rassenkeuze te bepalen. “Wat zijn robuuste rassen nu eigenlijk? Wij merken dat iedereen daar een eigen beeld en een beleving bij heeft”, signaleert Van der Stee. “Om richting de markt duidelijkheid te scheppen over het begrip robuuste rassen, hebben we dit jaar een robuustheidsindex in het leven geroepen. In deze index zijn een zevental factoren opgesteld, zodat klanten objectief rassen met elkaar kunnen vergelijken op het gebied van robuustheid. Bijkomend voordeel is dat je op deze wijze een benchmark krijgt. De data waarop we de index baseren verzamelen we al jarenlang in ons veredelingsprogramma. Om de data beter te ontsluiten en inzichtelijk te maken, zijn we een jaar geleden begonnen aan het ontwikkelen van een computerprogramma. De commerciële gedachte die we hadden is dat we samen met onze klanten willen vergelijken wat er al in de markt is en wat we beschikbaar hebben in ons veredelingsprogramma”, laat de commercieel directeur enthousiast weten.

Zeven items opgenomen
“We hebben zeven items opgenomen die in onze robuustheidsindex zitten. Dat zijn vermarktbare opbrengst, klimaat- en grondadaptatie, bewaarbaarheid, bemestingsefficiëntie, gewasbeschermingsefficiëntie en waterefficiëntie. Achter deze items schuilen een groot aantal factoren. Neem bijvoorbeeld ons nieuwe ras Acoustic. Dit ras scoort met zijn phytophthoraresistentie hoog op gewasbeschermingsefficiëntie. In de lange bewaring scoort bijvoorbeeld ons ras Melody weer beter, maar als je er de factor mechanische koeling aan toevoegt is de Acoustic ook een betrouwbaar ras om lang te bewaren. Kijkend naar de grondadaptatie zie je dat het ras goed scoort en het op alle grondsoorten goed presteert. Door het belang van de diverse factoren te variëren, kan een klant een bewuste keuze maken voor het ras dat het beste past in zijn markt en teeltgebied”, presenteert Van der Stee bij het beeldscherm. “We willen er met de index voor zorgen dat de kans op missers veel kleiner wordt. Dat is vandaag de dag heel belangrijk. De teelt wordt alsmaar duurder en de eisen in de markt nemen door strenge wetgeving en hoge eisen van klanten toe”, benadrukt de commercieel directeur. Ook de volgende stap heeft Van der Stee al voor ogen. “We willen dat klanten straks aan de hand van een eisenlijst een ras gepresenteerd krijgen dat perfect past bij hun bedrijf. Ook voor de veredeling kunnen we zo’n lijstje gebruiken bij de focus in ons programma.”

Meer lezen over de Potato Variety Days?
Het Engelstalige e-book uitgegeven in aanloop naar de Potato Variety Days download u hier.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO