Actie Abonnement Aardappelwereld magazine (Gratis Aardappel Kookboek t.w.v. 15 euro)
De inhoud van deze blogpost is onderdeel van het artikel in Aardappelwereld magazine over de Rassendagen 2021.
Door Zindziwe Janse, Jaap Delleman en Leo Hanse.
Tijdens de Rassendagen 2021 vroegen wij aan de deelnemende kweekbedrijven waar de veredelaars op focussen in het hedendaagse aardappelkweekwerk. In deze blogpost leest u het antwoord op deze vraag gegeven door Jörg Renatus, managing director Europlant International, Lüneburg (D):
“Onze focus is een optelsom aan informatie die aan alle kanten het kweekbedrijf binnenkomt”
Lang hoeft Jörg Renatus niet na te denken over de gestelde doelvraag van de rassenpresentatie 2021. “Waar wij de focus op richten zijn de klanten waarmee we zakendoen”, luidt zijn directe antwoord.
“Het gaat om het beantwoorden van de vragen van onze klanten, de aardappelrassen waarnaar zij op zoek zijn, dat hoort onze focus te zijn. Daarbij richten we ons als Europlant allereerst op drie speerpunten, dat zijn resistentie, efficiëntie en stressfactoren. Hiermee gaan we in alle verschillende segmenten waarin we rassen zoeken aan de slag”, reageert Renatus in een adem. “Waar het bij ons om draait zijn dat tafel-, chips- en fritesaardappelen. Onze verkopers en agenten die met de klanten in contact staan verzamelen gedurende het jaar informatie over de wensen van onze afnemers. Twee keer per jaar hebben we groot overleg met onze kwekers waarin deze aan bod komen. Vervolgens is het aan hen om hiermee aan de slag te gaan, zij bepalen de koers”, stelt de directeur onomwonden vast. “Nu zitten onze kwekers ook niet alleen maar achter een bureau of in de kweekkas te wachten op informatie van de verkoop. Zij gaan zelf ook heel vaak op pad en reizen de hele wereld over. Bijvoorbeeld om de diverse proefvelden van klanten te beoordelen en met hen door te nemen. Zelf verzamelen ze dus ook de nodige informatie over welke eigenschappen afnemers graag zouden willen terugzien in de rassen. Het is dus een optelsom aan informatie die aan alle kanten het kweekbedrijf binnenkomt. En zo komen we vanzelf op onze belangrijkste focus en hoe we die bepalen. De drie eerder genoemde speerpunten hebben alles te maken met dat woord duurzaamheid. In de aardappelteelt zijn daarin onder meer stappen te zetten door te zorgen voor phytophthoraresistentie. Jullie vragen, wie beslist daar nu uiteindelijk over? We zien dat de laatste jaren veel kweekbedrijven hiermee aan de slag zijn gegaan. Het gros van de resistente rassen heeft echter maar één resistentiegen. Afgelopen zomer hebben we gezien wat daar het gevolg van is: ze vielen allemaal om. Op het moment dat wij met de vraag voor phytophthoraresistente rassen naar onze kweker toegingen, heeft hij vanaf het begin gezegd: die kun je krijgen, zodra ik minimaal dubbele resistenties heb. En hij heeft gelijk gehad, want alleen de sterkste resistenties bleven overeind. Dit is waarom we de beslissingen over de koers in het kweekwerk overlaten aan hen die er het meeste verstand van hebben. Als voorbeeld van onze belangrijkste focus, dat is toch de allesomvattende duurzaamheid, laat ik graag nog twee nieuwe zien, dat zijn Vindika en Simonetta. Deze zijn allebei sowieso sterk op Phytophthora, maar daarnaast hebben ze ook andere sterke resistenties. De Vindika is een vroege vastkokende tafelaardappel die vooral geschikt is voor de salademarkt. Het heeft een brede nematodenresistentie Ro 1 tot en met 5, wratziekte fysio 1 en is weinig gevoelig voor schurft en blauwverkleuring. Simonetta is een vastkokend tafelras voor de versmarkt met een resistentie op Ro 1 en wratziekte fysio’s 2 en 18. Ook dit ras is weinig gevoelig voor schurft.”
Meer lezen over de Potato Variety Days?
Het Engelstalige e-book uitgegeven in aanloop naar de Potato Variety Days download u hier.
Evenementen
©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO