Actie Abonnement Aardappelwereld magazine (Gratis Aardappel Kookboek t.w.v. 15 euro)
De inhoud van deze blogpost is onderdeel van het artikel in Aardappelwereld magazine over de Rassendagen 2021.
Door Zindziwe Janse, Jaap Delleman en Leo Hanse.
Tijdens de Rassendagen 2021 vroegen wij aan de deelnemende kweekbedrijven waar de veredelaars op focussen in het hedendaagse aardappelkweekwerk. In deze blogpost leest u het antwoord op deze vraag gegeven door Jos Bus, product/research manager TPC, Emmeloord:
“Het mooiste is wanneer je vragen van de klanten voor kunt zijn”
“Dat is waar wij ons in het kweekwerk al jarenlang op toespitsen”, wijst Jos Bus naar de rechterbovenhoek van een van de rasnaambordjes bij de kistjes met aardappelvariëteiten die TPC extra in de schijnwerpers heeft staan. Daarin staan een indrukwekkend aantal nematodenresistenties opgesomd waar menig kweekbedrijf jaloers op zou zijn.
De aandacht voor resistenties bij TPC beperkt zich niet alleen tot nematoden, maar krijgt ook aanvulling met die voor wratziekte, Phytophthora en Y-virus, vervolgt Bus. Dat verandert volgens hem ook met de tijd. “Jaren geleden was er bijvoorbeeld nauwelijks vraag naar zoiets als virusresistentie en nu is het dé vraag. Eigenlijk ging dat ook zo met de vraag naar phytopththoraresistentie. Lange tijd dacht iedereen: niet spuiten dat kan niet, want je moet toch altijd behandelen? Maar ja, in de biologische teelt mag dat nu niet en vandaaruit kwam toch het dringende verzoek om rassen met resistentie te kweken. Er is daarnaast een grote druk op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de gangbare teelt, dus zal de phytophthoraresistentie ook hierin aan belang toenemen. Dat geldt ook voor andere onderwerpen die klanten aandragen. Wij horen ze allemaal aan en maken vervolgens een keuze of het de moeite waard om er zelf mee aan de slag te gaan. Het mooiste is wanneer je vragen van de klanten voor kunt zijn. Een voorbeeld? Nou, wij zijn in het fritessegment al meer dan vier jaar bezig met het beproeven van zaailingen op bewaring bij lagere temperaturen met behoud van goede bakkwaliteit. Dus in plaats van bij 7 graden Celsius bij 6 graden bewaren. Dit met als doel om de kieming zonder of met weinig kiemremmingsmiddelen zo lang mogelijk onder controle te houden. Wij bewaren dan de rassen bij 4 graden en daarbij zien we dat bij bepaalde veelbelovende zaailingen, in combinatie met acties als reconditioneren, prima bakcijfers zijn te behalen. Wanneer je met de problematiek van nu een dergelijke zaailing als ras in de markt kunt zetten, dan ben je iedereen een stapje voor. Dus focussen is niet alleen maar luisteren naar de klant, maar ook vooruitkijken met verstand van de sector. Je vraagt: hoe leg en houd je contact met klanten? Dat doen we dus op dagen als deze. Wat ik hier nog wel aan toe wil voegen is, je kunt net als wij het kweekwerk maximaal inzetten op eigenschappen als ziekteresistentie, maar wanneer opbrengst daarin ontbreekt, ben je nergens. Dus als je het hebt over de richting van het kweekwerk, dan staat deze factor altijd nog bovenaan het wensenlijstje van de klant. Het is daarom altijd én, én. Én resistentie én opbrengst. Ja, daar hebben we een mooi veelbelovend voorbeeld van. Dat is een nieuwe AM’er zeer geschikt voor de fritesteelt met A, B, C, D, E en F resistentie, dus Rostochiensis 1 tot en met 5 en Pallida 2 en 3. En allemaal met een cijfer 9. Ik heb het dan over de WW 14-174, een kruisingsproduct van kweker Hans van den Oord. Deze WW 14-174 produceert langovale knollen met lichtgeel vlees en dat maakt ‘m zeer geschikt voor het fastfoodsegment.” Dit is ook een voorbeeld van een ras dat je bij een lagere temperatuur kunt bewaren mét behoud van bakkwaliteit. Je kunt dat zien aan het bakcijfer in de lijst, een mooie 2.0. We zien dit ras met al zijn veelbelovende eigenschappen dan ook als een serieuze concurrent voor de Innovator. Zeker omdat zijn opbrengst minimaal 10 ton per hectare hoger is.”
Meer lezen over de Potato Variety Days?
Het Engelstalige e-book uitgegeven in aanloop naar de Potato Variety Days download u hier.
Evenementen
©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO