Aardappelhandboek
Aardappelen worden gedurende het jaar op piektijden geoogst. In gematigde klimaten gaan de knollen in de vroege herfst de grond uit en in subtropische winters in het vroege voorjaar. In mediterrane klimaten is er een oogst laat in het voorjaar en een laat in de herfst, twee oogsten per jaar gekoppeld aan het geschikte temperatuurregime voor gewasgroei. Dit is vergelijkbaar met de tropische hooglanden waar de twee oogstpieken samenvallen met één lang of twee korte regenseizoenen; met beregening zijn er tot vier oogsttijden per jaar mogelijk.
Een enkele oogstperiode per jaar vereist een langere opslagperiode omdat het gewas het hele jaar door beschikbaar moet zijn, dan wanneer twee of meer oogsten plaatsvinden. De oogst van een gewas vindt niet plaats binnen een paar weken, maar overspant meestal ongeveer een maand. Waar het groeiseizoen lang is, meer dan 140 dagen, levert vroeg oogsten een lagere opbrengst ten gunste van een hogere prijs. Hiermee spreidt de oogstperiode zich ruim over twee maanden in regio’s zoals Noord-Europa.
Met een kort groeiseizoen en snel verslechterende weersomstandigheden als gevolg van extreem hoge temperaturen, wordt de oogst in Gujarat, India, binnen twee weken uitgevoerd. Op het Zuidereiland in Nieuw-Zeeland, zijn de winters kort en de zomers mild, hier zijn de telers flexibel in het poten en oogsten, wat uitmondt in een oogstperiode van meer dan drie maanden. Op het Sandveld in Zuid-Afrika, ten noordwesten van Kaapstad, dicht bij de oceaan die de temperatuur gedurende het hele jaar dempt, kunnen telers het hele jaar door oogsten. Hier en in de tropische hooglanden vindt nauwelijks bewaring van aardappelen plaats. Hoewel de aardappelprijzen aanzienlijk schommelen gedurende het jaar, maakt de bijna voortdurende beschikbaarheid van verse knollen opslag onrendabel. Opslag hier in speciale gebouwen is te duur en gaat gepaard met verlies van kwaliteit in vergelijking met die van vers geoogste knollen.
Evenementen
©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO