Met de aardappel de wereld rond
Om ontwikkelingen in ons vakgebied te duiden, ben ik regelmatig op reis om te speuren naar het laatste nieuws. Wereldwijd gebeurt er veel, want de aardappel wint nog steeds terrein.
Christoph Grimme: “50 procent van het wereld-aardappelareaal is nog niet gemechaniseerd, dus daar ligt onze groeikans”
Met Christoph Grimme (30) waait overduidelijk een nieuwe en vooral digitale wind door het ruim 150-jarige familieconcern uit het plattelandsdorp Damme (D). “De tijd van groot, groter, grootst is voorbij, het moet vooral slimmer”, stelt hij onomwonden vast. Maar robotisering van de aardappeloogst? Dat ziet de jonge grootindustrieel voorlopig nog niet zitten. Verder heeft Grimme…
Krapte in liquiditeit
Marktprijzen voor de vrije akkerbouwgewassen frietaardappelen, peen en uien zijn hoog, maar toch is er krapte in de liquiditeit, dat is natuurlijk niet wat je wil. Dit jaar zijn de verschillen erg groot in wat er binnenkomt uit de afzet van akkerbouwgewassen.
‘Kwaliteit telt’, beursthema Pootaardappeldag
Op 31 januari aanstaande organiseert adviesorganisatie Delphy uit Wageningen de vierde editie van de jaarlijkse landelijke Pootaardappeldag. Thema van deze bijeenkomst is ‘Kwaliteit telt’.
Een nieuw jaar: volop uitdagingen!
Het jaar 2019 is nog maar net begonnen. Ik wens u daarom allemaal nog een heel voorspoedig jaar. Zowel privé als zakelijk. Wat dat eerste betreft: een derde van de Nederlanders heeft goede voornemens zoals gezonder eten, afvallen en meer bewegen. Zelf behoor ik daar ook toe.
SIMA 2019 focust zich op competitieve innovatie
Van 24 tot 28 februari 2019 opent het tweejaarlijkse Franse internationale agribusiness-event SIMA (Salon International Mechanisation Agriculture) weer zijn deuren. In het Parc des expositions te Parijs focust de vakbeurs zich dit keer op het thema ‘Innovatie voor een concurrerende landbouw’.
Blijf ook goed product intensief controleren
Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist veel kennis en ervaring. In deze Bewaarcolumn delen vier ervaren bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaartips met lezers van Aardappelwereld magazine. Dit keer een bijdrage van Renould Schiffelers, werkzaam in de regio Zuidoost-Nederland.
Bayer informeert aardappelketen over nieuwe middelen
Eind november vorig jaar organiseerde Bayer Crop Science een ‘Inloopdag aardappelen’, bij PPO te Lelystad. Het doel van de dag was buitendienstmedewerkers van diverse bedrijven uit de aardappelketen te informeren over resultaten van proeven met Emesto Prime DS en Emesto Silver. Daarnaast werd op deze dag bekendgemaakt dat het biologische middel Serenade is toegelaten in…
Van Aardappel tot Friet; boeiende vertelling over belangrijk voedingsproduct
Eind vorig jaar publiceerden Eddie Cooremans en André Delcart een boeiend en fraai vormgegeven boek met de pakkende titel ‘Van Aardappel tot Friet’. De Belgische auteurs nemen de lezer op een vlotte manier mee in een uiteenzetting van de vele mogelijkheden die de aardappel als belangrijk voedingsproduct te bieden heeft. Ook stellen ze vast dat…
De O van Omgeving
Het onlangs verschenen Aardappelhandboek (ook als Potato Handbook), geschreven door professor Anton Haverkort, omvat in circa zeshonderd bladzijden alle denkbare aspecten die betrekking hebben op de aardappel. Dit betreft dan ook een uniek en nooit eerder zo compleet verschenen naslagwerk over de voedzame knol, bestemd voor iedereen in de wereld die op welke manier dan…
©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO