Al abonnee? Activeer hier uw premium account

2021 begint bij onszelf

januari 2021


Ik wens u allemaal nog een heel voorspoedig jaar. Zowel privé als zakelijk. Gezondheid staat voorop. Helaas kunnen we corona niet achter ons laten, maar zitten we er nog middenin.

Verschil met vorig jaar is dat er nu perspectief is vanwege de gestarte vaccinatie. Maar dat is een lang proces en voordat de samenleving weer een beetje terug is zoals zij was, zal nog de nodige tijd vergen. Ook de aardappelafzet heeft met de gevolgen te maken, met name in het horecasegment. En daarmee ook de pootgoedsector als leverancier van de aardappelrassen. Dus het wordt – zeker voor veel akkerbouwers – een spannend jaar. Daar komt ook bij de moeilijkere bewaring door het wegvallen van middelen. En voor de handel de export naar verre bestemmingen. Lichtpuntje is de hernieuwde aandacht voor de tafelaardappelen. In tijden van crisis lijkt de aandacht voor het thuis nuttigen van betrouwbare gezonde voeding toe te nemen.

Op het gebied van de belangenbehartiging zal er in 2021 veel te doen zijn. De Tweede Kamerverkiezingen springen dan het meest in het oog. Veel landbouwwoordvoerders verdwijnen en het is de vraag wie er voor terugkomen. In ieder geval zullen we onze aardappelsector weer moeten laten zien. Het belang ervan onder de aandacht brengen. Want het is niet vanzelfsprekend dat men dat weet. En dat geldt ook voor een nieuw kabinet. Want dat moet in beginsel het belang van de Nederlandse landbouw erkennen en de leidende positie faciliteren. Natuurlijk zal er verder verduurzaamd moeten worden en zullen ook andere belangen serieus genomen moeten worden. Maar het maakt een enorm verschil of dit gebeurt vanuit een erkenning van de belangrijke en unieke positie van de landbouw, of alleen maar vanuit een versnipperde aanpak door lokale, regionale en landelijke overheden. Een goed georganiseerde belangenbehartiging is dan enorm belangrijk. Gelukkig is dat in de akkerbouw in alle schakels van de keten het geval. Dankzij het vrijwillige lidmaatschap van velen van u. Die sterke basis zullen we dit jaar harder nodig hebben dan ooit. Ons belang duidelijk maken, begint bij onszelf.

Dick Hylkema
Directeur Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO)

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO