Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Onzinnige gewoonte

januari 2021


Ik schrijf al weer twee jaar op deze plek over aardappelen. Van aardappelblokjes in de supermarkt, troostpuree, de aardappelen uit de moestuin van mijn pake tot de vierkante schiltechniek van mijn zoons. Ik hoef u niet te vertellen dat het onderwerp onuitputtelijk is.

En ondanks dat ik als voedingskundige toch wat basiskennis in huis dacht te hebben, leer ik ook bij. Het laatste inzicht drukte vooral mijn neus op het feit dat ik veel meer uit gewoonte doe dan ik hoopte.

Misschien heeft u hier weleens gelezen dat bij mij vroeger thuis de aardappelen de hele winter in de schuur stonden. Richting mei kocht mijn moeder dan nog wel eens een pondje Malta’s maar in principe aten we in het voorjaar aardappelen met een rimpelig schilletje en nogal wat spruiten. Ik weet dan ook niet beter dat die onaangename schil verwijderd moet worden. Net als de spruiten en groene plekken. Niet alleen voor uiterlijk en smaak maar vooral omdat het er niet gezonder op werd.

Ik ben dan ook opgevoed met de stelregel dat je aardappelen schilt en eventueel die jonge Malta’s schrapt. Maar de schil moet er af. Ik voelde me altijd een beetje schuldig als ik partjes ongeschilde aardappelen in de oven roosterde met royaal olijfolie en rozemarijn. Niet om de hoeveelheid olijfolie maar om dat schilletje.

Maar sinds kort weet ik uit betrouwbare bron dat de aardappel inmiddels zo veredeld is dat het schilletje dun en eetbaar is. En als ik er over nadenk is de schil van de aardappelen tegenwoordig in juli nauwelijks anders dan in december. Groene plekken kom ik nooit meer tegen.

Het is eigenlijk een schande om het schilletje niet te eten. Weggooien is niet alleen minder duurzaam. Het laten zitten is ook beter voor de gezondheid. Want waar heeft de gemiddelde Nederlander vooral een tekort aan? Niet aan vitaminen of mineralen maar vooral aan vezels. Het aardappelschilletje zit er tjokvol mee. Toch fijn om af en toe je bewust te worden van al die gekke en onzinnige gewoonten die je in een jaar of vijftig verzameld!

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO