Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Bezuinig niet op kiemremming

januari 2023


“Het verschil in kiemlust tussen de diverse bewaarpartijen is dit seizoen groot. Een van de hoofdredenen die we daarin onderscheiden is het tijdstip van oogst en inschuren. Vroeg geoogste en binnengereden aardappelen zijn over het algemeen veel kiemlustiger dan laat gerooide partijen, ook van hetzelfde ras.

Na de oogst zijn vroeg geoogste knollen mogelijk langere tijd relatief warm gebleven en wellicht zelfs nog wat in temperatuur gestegen. Dat zou vanuit fysiologisch oogpunt gezien een logische reden zijn van de nu zichtbare verschillen in kieming. Immers, ‘fysiologische processen schrijden bij hogere tempe­raturen sneller voort’, zo valt in het Aardappel­hand­boek te lezen. En alle aard­appelen die na september enkele weken langer in de grond bleven zitten, warmden niet meer op, maar rijpten en koelden onder natuurlijke omstandigheden langzaam af. Dat triggerde uiteindelijk minder de opstart van het kiemproces. Wie met vroege kieming in het bewaarproduct te kampen heeft gehad, zal ongetwijfeld ondertussen al minstens één of wellicht al meerdere behandelingen met een kiemremmer hebben uitgevoerd.

Kort erop

Belangrijk is om bij herhaling van gasbeurten de intervallen niet te ruim te nemen en evenmin te bezuinigen op adviesdoseringen. Met andere woorden, volg de productaanwijzingen nauwgezet op. Beter is het om de partij aan het begin van de bewaarperiode letterlijk en figuurlijk stevig in de kiem te smoren, dan verderop in het seizoen achter de feiten aan te moeten hollen. Het advies bij toepassing van 1,4SIGHT is altijd om te behandelen voordat kiempjes op de knollen zichtbaar zijn. Toch is het, in tegenstelling tot wat enkele jaren geleden nog de gedachte was, best mogelijk om met dit middel eenmaal op gang gekomen kieming stop te zetten. Dat is prima te doen met een extra hoge dosering van 15 tot 20 milliliter per ton. Was zo’n aanpak nodig, kom dan op tijd terug met een herhaling en zijn dan nog of alweer nieuwe kiempjes zichtbaar, pas dan opnieuw de hoge dosering toe. Voor wie met Argos aan de slag is in een kiemlustige partij is het eveneens van belang alert te zijn als het gaat om de intervallen en de dosering. Dit middel werkt volgens het principe symptoombestrijding, dus toepassen als kiempjes al in een bepaalde mate op de knollen zichtbaar zijn. Bij sommige rassen met hoge drang tot kieming vraagt dat dikwijls ook om een hogere dosering dan de standaard 100 milliliter per ton. En daarbij kan het zomaar zijn dat je tussen de eerste behandelingen een interval van drie in plaats van vier weken zult moeten aanhouden. Wat we nu in de praktijk zien is dat een fritesras als Challenger het meest kiemlustig is, gevolgd door Innovator en Fontane en pas een hele tijd daarachteraan volgen rassen als Agria en Markies.

Opwarmcapaciteit nood­zakelijk

Een bijkomende maatregel in het beperken van de kieming is het constant houden van de knoltemperatuur. Met mechanische koeling in de loods is dat makkelijker te regelen dan met enkel de mogelijkheid van buitenluchtventilatie. Zeker nu de laatste weken de temperaturen sterk wisselen. Bij een langdurig koude periode is het soms nood­zakelijk de binnenkomende lucht wat op te warmen. Daarvoor is echter wel voldoende opwarmcapaciteit noodzakelijk, het liefst een heater voor elk ventilatiekanaal. Een enkel kacheltje voor de hoop zet in de praktijk veelal geen zoden aan de dijk. Zeker niet wanneer de partij (nog) enige droging nodig heeft, omdat bijvoorbeeld her en der wat lekvocht uit rotte aardappelen vrijkomt. Voorkom tijdens koude perioden vorming van condensvocht. Ondanks dat we dit advies blijven herhalen, blijkt de praktijk hardleers en komen we dagelijks plekken met rotte knollen op de aardappelhopen tegen als gevolg van condensvocht dat van de dakspanten of isolatieplaten druipt. Dit is tegen te gaan door het ophangen en het tijdig aanzetten van condensventilatoren in de nok van de bewaarcellen.”

In deze Bewaarcolumn delen vier ervaren bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaartips met lezers van Aardappelwereld magazine. Dit keer een bijdrage van Reinier Stoutjesdijk, werkzaam in de regio Tholen/West-Brabant. ●

Lees hier ons volledige bewaardossier!

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO