Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Bier-prei-pie

februari 2020


Hop is hip. Bier verovert steeds meer een plaats aan de culinaire tafel. Lokale brouwers, bierproeverijen, aandacht voor bier en spijs. Dus waarom niet een heerlijk gerecht met zo’n goudgele rakker?


Hoofdgerecht, 4 personen. Bereidingstijd 30 minuten (plus 40 minuten oventijd).

• boter (om te bakken en voor invetten)
• 1 pak vers bladerdeeg (op rol, koelschap)
• 100 gram belegen komijnekaas
• 100 gram katenspek in plakjes
• 450 gram aardappelpartjes (voorgegaard, koelschap)
• 200 gram fijngesneden prei in ringen (koelschap)
• 1 flinke eetlepel bloem
• 250 ml Belgisch blond bier (Leffe, Affligem of Brugse zotte)
• 125 gram crème fraîche
• 4 eieren

Verwarm de oven op 200°C.
Vet een taart- of quichevorm in met boter. Bekleed de vorm met het bladerdeeg. Prik de bodem een paar keer in met een vork. Rasp de komijnekaas.
Verhit 1 flinke eetlepel boter in een hapjespan. Bak de plakjes katenspek in 3 minuten ietsjes uit. Neem uit de pan en snijd een paar keer door. Bak de aardappelpartjes 5 minuten in het achtergebleven bakvet. Voeg de preiringen toe. Laat al omscheppend 2 minuten garen. Voeg de bloem toe en laat 1 minuut mee garen. Voeg scheutje voor scheutje het bier toe en roer mooi glad. Doe de spek erdoor. Neem van het vuur en laat iets afkoelen. Klop de crème fraîche met de eieren goed los en schep door het aardappel-preimengsel. Breng goed op smaak met zout en peper. Doe over in de taartvorm. Strooi er de komijnekaas over en bak in 35-40 minuten gaar en mooi goudbruin.

Tip: Lekker vega is ook een goed idee. Laat spek achterwege en voeg walnoten toe.

Ingrid van den Arend, Cook it!

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO