Als de aardappel uw vak is, lees Aardappelwereld magazine digitaal en op papier

Aardappelverwerkende industrie verspilt 5,5 procent minder voedsel

februari 2024


De stichting Samen Tegen Voedselverspilling en de vereniging voor de Aardappelverwerkende industrie (VAVI) hebben laten onderzoeken hoeveel verspilling er optreedt in de verwerking van aardappel naar diepvriesproduct. Hieruit blijkt dat 96,6 procent van de aardappel een bestemming krijgt als voedsel of veevoer. Er wordt dus maar 3,4 procent verspild, concludeert Wageningen University & Research (WUR), die het onderzoek heeft uitgevoerd op basis van de zelfrapportage van zes aardappelverwerkers: Agristo, Aviko, Farm Frites, Lamb Weston, McCain en Peka Kroef. Samen beslaan zij 95 procent van de Nederlandse markt.

De Nederlandse aardappelverwerkende industrie is een van de grootste wereldwijd. Vier miljard kilo aardappelen worden per jaar verwerkt tot voornamelijk diepvriesfrites voor klanten in foodservice, quick servicerestaurants en retail. Daarnaast produceren sommige leden rösti en koelverse aardappelproducten voor de retail, en gedroogde aardappelvlokken als ingrediënt voor de levensmiddelenindustrie.

Jarenlange monitoring

De meeste VAVI-leden monitoren intern al jaren hun voedselverspilling, maar rapporteren deze niet als zodanig, laat de vereniging in een persbericht weten. In 2022 hebben de aangesloten bedrijven afgesproken om op vrijwillige basis hun verspilling te rapporteren via een sectorspecifieke template, ontwikkeld samen met WUR. Op dit moment zijn verspillingsdata beschikbaar van de laatste 3 jaar (2020-2022), waarop WUR een data-analyse heeft uitgevoerd. “Wij zijn blij dat een industrie met een dergelijke omvang zich inzet om de voedselverspilling in kaart te brengen en te reduceren,” aldus Toine Timmermans van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. “Het verminderen van voedselverspilling begint met inzicht door monitoring. En iedere procentpunt reductie in deze industrie, vertegenwoordigt een enorme hoeveelheid voedsel die binnen de voedselketen blijft.”

Lichte daling voedselverspilling diepvriesproducten

Bij aardappelverwerking ontstaan diverse reststromen die niet altijd gebruikt kunnen worden voor humane voeding. Deze reststromen, zoals aardappelstoomschillen, zijn voedselverspilling als deze vergist, gecomposteerd, verbrand, gestort of anderszins geloosd worden. Volgens de Europese norm zijn ze geen reststroom, als ze gebruikt worden voor veevoer of als technische hulpstof (biobased materialen). In 2022 was de voedselverspilling van de sector 3,4 procent. Hierbij is het volume afgezet als percentage van het totale gewicht aan aardappelen en andere ingrediënten verwerkt tot diepvriesproducten. Dit zijn voornamelijk ‘natte bijproducten’, die veel water bevatten, zoals aardappelstoomschillen en grijs zetmeel, waarvan laatstgenoemde nu in Nederland niet als diervoeding mag worden ingezet. In 2020 werd nog 3,6 procent van de totale instroom verspild, wat betekent dat de aangesloten bedrijven in 2 jaar een reductie van 5,5 procent in hun voedselverspilling hebben gerealiseerd. De bedrijven hebben gewerkt aan optimalisatie van productieprocessen. Zij blijven zich ook de komende jaren inzetten om de voedselverspilling verder te reduceren. Enerzijds wordt er ingezet op bronaanpak, als bijvoorbeeld zetmeel vroeg in het proces afscheiden als hoogkwalitatief wit zetmeel, en optimalisatie van de schil- en sorteerprocessen. Daarnaast wordt de behandeling van de nevenstromen geoptimaliseerd, zodat deze meer geschikt zijn voor diervoeding in plaats van vergisting.

Sectormonitor helpt bedrijven gericht te werken

Sinds 2020 maken de VAVI-leden hun voedselverspilling inzichtelijk. Ze krijgen hierdoor een beeld waar de verspilling zit, zodat ze gericht kunnen werken aan reductie. Daarnaast werkt de sectormeting als een benchmark; bedrijven krijgen ook inzicht in hoe ze presteren ten opzichte van het sectorgemiddelde. Dit werkt voor veel bedrijven motiverend, zo laat de VAVI weten. ●

Evenementen

©2015 - 2025 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO