Aardappelwereld magazine
In de meeste schuren is begin februari de conditie van de bewaaraardappelen onder controle. Nu is het van belang dat vast te houden, want in sommige loodsen zien we het lekvocht juist weer toenemen.
Eerst maar eens beginnen met een compliment. Dat is vooral gericht aan de aardappeltelers die in de eerste maanden van opslag met de nodige bewaarproblemen kampten door de aanwezigheid van moederknollen en vocht uit groene stengels. Wat we nu tevreden kunnen constateren, is dat zij de bewaaradviezen ter harte hebben genomen. Het snel en adequaat drogen met drogende buitenlucht, waar nodig aangevuld met inzet van kachels net zolang totdat de partij volledig vrij was van narigheid, heeft geholpen. Gevolg van deze aanpak is nu duidelijk te zien aan de tot velletjes verschrompelde moederknollen, kraakdroge loofstengels en grijsgekleurde grond. Dit maakt dat de situatie in de aardappelschuren aan het begin van februari in veel schuren onder controle is. Feit is natuurlijk wel dat het product waarop vele uren achtereen lucht doorheen gegaan is het nodige aan vocht uit de knollen is gedraaid. Dat zal zonder meer een negatieve invloed hebben op de bewaarduur en het aflevergewicht, maar dat is de minst ingrijpende consequentie. Daar waar niet adequaat gehandeld zijn de bewaarloodsen nu overwegend leeg en daarmee zijn de verliezen nog veel groter.
Dat gezegd hebbende luidt het volgende advies, nu niet gaan achteroverleunen. Zeker niet in een beperkt aantal schuren waar de laatste weken juist meer lekvocht uit een rotte knol te vinden is. Meer intern draaien kan dan weer nodig zijn. Blijf daarom alert op rot, lekvocht, kieming, controleer de situatie in de ventilatiekanalen, ga regelmatig de hoop op, graaf diep en gebruik daarbij goed licht. Dat laatste ontbreekt nogal eens, vooral in oudere schuren. Voor het onderhoudend ventileren op droge partijen, met als doel knoltemperatuur op peil houden en/of lucht verversen geldt het advies, draai niet te veel en te lang om verdere uitdroging te voorkomen. Pas bij voldoende kans om in te koelen grotere temperatuurverschillen binnen/buiten toe om draaiuren te beperken. Wie over mechanische koeling beschikt kan daar inmiddels al mee aan de slag. Sommigen van hen overwegen, omwille van energiebesparing, bij gunstige temperaturen alsnog met buitenlucht koelend te ventileren. Toch is dat voor het bewaarproces niet altijd de meest optimale keuze. Wanneer een kiemremmer is toegepast, ontsnapt een kleine hoeveelheid middel onbenut met de ventilatielucht mee de cel uit, ook dat kost geld. Met de inschakeling van de mechanische koeling bespaar je juist op kiemremmingsmiddel. Daarnaast veroorzaakt ventilatie met buitenlucht extra uitdroging van de knollen, en dat staat eveneens gelijk aan een financieel verlies. De uiteindelijke keuze voor wel of niet met buitenlucht ventileren bij aanwezigheid van mechanische koeling is dus een afweging van meerdere factoren, in het voordeel van de laagste kostenpost.
Dan kunnen we rond dit tijdstip vaststellen dat de situatie rondom de kieming in de meeste gevallen heel erg gunstig is. Dit is vooral toe te schrijven aan de weerssituatie gedurende het groeiseizoen. Droogte en hoge temperaturen in de rug bleven hierin achterwege. Voor sommige partijen die binnen nu en enkele maanden al uit de bewaring gaan betekent dit zelfs dat ze helemaal geen kiemremmingsbehandeling nodig zullen hebben. Zeker wanneer het rassen als Fontane en Agria betreft. De vraag daarbij is wel, hoe zeker je van dat vroege aflevermoment bent. Wanneer dit alsnog naar mei/juni kan verschuiven, dan is het raadzaam om nu juist wel een kiemremmer als 1,4 SIGHT toe te dienen.
In deze Bewaarcolumn delen vier ervaren bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaartips met lezers van Aardappelwereld magazine. Dit keer een bijdrage van Anton van der Velde, werkzaam in de regio West-Brabant.
Lees hier ons volledige bewaardossier!
Evenementen
©2015 - 2025 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO