Als de aardappel uw vak is, lees Aardappelwereld magazine digitaal en op papier

Nigiri sushi met ambachtelijke chips

februari 2025


East meets west in deze knapperige sushi van een bolletje rijst gecombineerd met een mooi chipje. Eenmaal opgemaakt een feestje voor het oog. En het leuke is dat je met de topping eindeloos kunt variëren.


Snack, 4 personen. Bereidingstijd ca. 30 minuten.

  • 400 gram goede sushirijst (geen snelkook)
  • 6 dl koud water
  • 6 eetlepels rijstazijn
  • 4 theelepels suiker
  • 2 theelepels zout
  • 1 zakje mooie ambachtelijke chips
  • 1 flesje wasabisaus
  • 75 gram gerookte kip in reepjes
  • takjes selderij

Spoel de rijst net zo lang onder koud water tot het water dat er vanaf komt helder is. Laat 10 minuten uitlekken. Breng met 6 dl koud water aan de kook. Laat als het kookt 15 minuten op een zo laag mogelijk vuurtje afgedekt heel zacht koken. Zet het vuur uit en laat met een schone theedoek tussen pan en deksel 15 minuten staan. Meng rijstazijn met suiker en zout tot alles is opgelost. Stort de rijst in een grote kom. Koel al omscheppend versneld af, gebruik een waaier of een tijdschrift om te
wapperen. Voeg tijdens dit afkoelen in gedeelten de zelf­gemaakte sushi-azijn toe. Belangrijk de rijst tot verder gebruik op kamertemperatuur te houden.
Bevochtig je handen. Draai een bolletje rijst, niet te groot. Druk goed aan. Druk het in je handpalmen tot een iets rechthoekige vorm. Plaats het bolletje rijst op een bordje. Bedek met 1 chipje en maak op met een streepje wasabisaus, reepje gerookte kip en een takje selderij. Besprenkel eventueel nog wat met poke sprinkles of zwart sesamzaad. Of serveer er ingemaakte roze gember bij

Tip: Suggesties voor een topping: reepje avocado, gemarineerde tofu, plakje gerookte vis, blokje luchtige omelet, ingemaakte roze gember, bieslook, etc. etc.

Ingrid van den Arend, Cook it!

Evenementen

©2015 - 2025 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO