Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Verwarrende tijden

maart 2022


Bij het op schrift zetten van deze column is de oorlog in Oekraïne – ontstaan door de Russische inval – nog geen week oud. Toch is binnen die week de wereld totaal veranderd en eigenlijk op z’n kop gezet.

Allereerst een drama voor de burgers van Oekraïne, die veelal huis en haard plotsklaps kwijt zijn. De solidariteit in Europa is enorm, maar dat doet niks af aan het leed wat hen overkomt. Voor de andere inwoners van Europa heeft de angst voor de gezondheid door het coronavirus ineens plaatsgemaakt voor de angst voor de aantasting van veiligheid en vrijheid. We kunnen als burgers eigenlijk niet anders dan in spanning afwachten hoe de situatie zich ontwikkelt en hopen natuurlijk op vrede en veiligheid, de basis van ons bestaan. Aangezien ik deze column schrijf vanuit mijn NAO-functie, ga ik verder niet in op het bovenstaande. Daar is het veel te groot voor. Onbenoemd laten kon om diezelfde reden ook niet.

Waar de oorlog de samenhorigheid tussen de Europese landen heeft versterkt, kan de aardappelsector hier dit jaar mee aan de slag. De komende periode staan weer een flink aantal persoonlijke ontmoetingen op de planning. Op 31 augustus is de Aardappeldemodag te Westmaas, georganiseerd door WUR en NAO, geagendeerd. In vorige edities waren hier zo’n 8.000 vakbezoekers uit de aardappelsector aanwezig. Het thema deze keer is ‘Kennis maken, Kennis delen’. Kennis delen, daar is de sector sterk van geworden. Of het nu de leveranciersrelaties zijn, tussen de ketenschakels of vanuit het collectieve onderzoek, de akkerbouwsector is toonaangevend geworden door de combinatie van sterk ondernemerschap en steeds nieuwe kennis. Alle akkerbouwers investeren via de BO Akkerbouw in collectief teeltonderzoek en dat is toch al snel zo’n 2,5 miljoen euro per jaar. Via een verfijnd proces konden akkerbouwers knellende
thema’s met hun wensen melden. Dat waren er honderden. Een twintigtal kennisinstellingen hebben daarna ruim honderd ideeën aangereikt om de wensen uit te laten komen. Na verdere uitwerking en prioritering, onder andere via het Digipanel, gaat er uiteindelijk akkerbouwonderzoek verricht worden ter versterking van de teelt. Een jaarlijkse cyclus van een uniek systeem met een grote bijdrage aan het succes van de hele Nederlandse aardappelketen.

Dick Hylkema
Directeur Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO)

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO