Organic Potato Growers innoveert en specialiseert in de Schotse Hooglanden
Midden in de ruige adembenemende Schotse Hooglanden, op slechts twee minuten lopen van het vliegveld van Inverness, bevindt zich Organic Potato Growers (OPG). Dit vooruitstrevende bedrijf, gespecialiseerd in hoogwaardig pootgoed, profiteert optimaal van de unieke klimatologische omstandigheden van de kustregio Moray. Dankzij de invloed van de warme golfstroom en de bescherming van de Grampian-bergen biedt…
Een scherpe blik op de toekomst
Wie vooruit wil, moet scherp kijken. Dat geldt voor iedereen die in de aardappelsector actief is. Dat zien ook de Schotse pootgoedtelers. Zij investeren daarom in moderne sorteertechniek om sneller op kwaliteit te kunnen selecteren.
100-jarig familiebedrijf Van der Windt meer dan alleen voeraardappelen
Zeg je Van der Windt, dan zeg je voeraardappelen, is nog steeds de duiding in de aardappelbranche. Maar toch dekt deze beschrijving al lang niet meer de lading van het 100-jarige familiebedrijf. Verbreding van activiteiten is alweer even geleden ingezet en die zal de komende jaren alleen nog maar toenemen. Dat blijkt ook al uit…
Zonder coöperatie, geen toekomst
Van de agrarische sector tot de industrie, hebben coöperaties ons land groot gemaakt. Toch is de populariteit hiervan de afgelopen decennia afgenomen, terwijl solistische bewegingen steeds meer terrein wonnen. Samenwerken en ondernemen staat bij een coöperatie centraal. Deze verschuiving heeft geleid tot een veranderend landschap waarin de collectieve kracht vaak naar de achtergrond verdwijnt. Maar…
Plantenhormoon ABA speelt cruciale rol bij zouttolerantie
Sommige aardappelrassen hebben geen of minder last van zoutstress. Een onlangs gepubliceerde studie in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS toont aan dat het plantenhormoon abscisinezuur (ABA) hierbij een cruciale rol speelt.
Opvallen met beperkte middelen
In ranglijstjes van typisch Nederlandse producten komt – naast toppers als tulpen, kaas, drop – ook aardappel voor. Niet als los product, maar onder de noemer stamppot. Dat is mooi en er zit een lange traditie achter van stevige wintermaaltijden zoals boerenkool, zuurkool, hutspot en andijviestamppot.
Umami-smaak van aardappelproducten
De menselijke tong kan vijf basissmaken waarnemen: zuur, zoet, bitter, zout en umami. Oorspronkelijk werden in de westerse wereld slechts vier smaken erkend. Umami is de nieuwkomer en wordt soms ook omschreven als hartigheid. Het woord ‘umami’ komt uit het Japans en betekent zoiets als ‘heerlijke smaak’. Japanse onderzoekers waren de eersten die dit als…
Pootaardappelen uitsluitend vanaf de grond bemonsteren
In de februari-uitgave van Aardappelwereld magazine is op pagina 27 een foto geplaatst die een werkwijze toont die niet in lijn is met het huidige beleid van de NAK. Sinds vorig jaar is het verplicht om pootaardappelen uitsluitend vanaf de grond te bemonsteren en niet meer uit gestapelde kisten. Om verwarring te voorkomen, benadrukt de…
Aandacht voor bakkwaliteit
Het rigoureus drogen van natte aardappelpartijen in het afgelopen najaar heeft duidelijk vruchten afgeworpen. De conditie is vrijwel volledig onder controle, alleen af en toe steekt nog wat lekvocht de kop op, alert zijn blijft dus geboden. Nu wel een uitzonderlijk punt van aandacht is de bakkwaliteit.
Pootgoed nu belangrijkste stijger in kostprijs fritesaardappelen
Verhoogde energieprijzen, duurdere gewasbeschermingsmiddelen, meer ziektedruk, gevolgen van klimaatverandering, dalende hectareopbrengsten, afnemende bodemkwaliteit, kostbare mechanisatie, gestegen arbeidskosten, prijziger loonwerk, aangescherpte regelgeving, dalende subsidiebedragen en hogere grondprijzen. Kan daar nog meer kostprijsverhoging bij? Jazeker, pootgoedprijzen doen de laatste tijd ook mee in de lange reeks van stijgers, en niet zo’n beetje ook. Dat melden niet alleen…
©2015 - 2025 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO