Aardappelwereld magazine
Het rigoureus drogen van natte aardappelpartijen in het afgelopen najaar heeft duidelijk vruchten afgeworpen. De conditie is vrijwel volledig onder controle, alleen af en toe steekt nog wat lekvocht de kop op, alert zijn blijft dus geboden. Nu wel een uitzonderlijk punt van aandacht is de bakkwaliteit.
Al sinds de eerste bakmonsters dit seizoen zijn onderzocht, zien we dat de bakkwaliteit al met een achterstand is begonnen ten opzichte van andere jaren. Het is een algemeen beeld over alle verwerkingsrassen, waarbij de oorzaak mogelijk is toe te schrijven aan het verloop van het teeltseizoen. Minder zonuren in combinatie met een lange natte periode tijdens de groei spelen daarin mogelijk een rol. Ons advies is dan ook, volg het verloop van de bakkwaliteit in de bewaarcellen in de komende maanden nauwgezet op om verrassingen te voorkomen. Een lang te bewaren partij kan weleens eerder in de bewaarperiode slechte bakcijfers laten zien dan je gewend bent. Overleg daarbij ook met de afnemer om zo het meest ideale tijdstip van levering te kunnen bepalen.
Zoals al ook in de vorige bijdragen van deze bewaarcolumn stond vermeld, verloopt de kieming in het gros van de aardappelpartijen dit seizoen bijzonder rustig. Pas in januari zijn de eerste behandeld met kiemremmingsmiddel, sommige zelfs een maand later. Eenmaal begonnen raden we telers aan om bij navolgende behandelingen de gangbare dosering en intervallen volgens het etiket van de middelen op te volgen. Zeker nu de prijzen voor vrije aardappelen gedaald zijn, zullen vrije telers mogelijk wat later afscheid van het product willen nemen dan tot voor kort de planning was. Daarom is het nu verstandig om niet op de kiemremming te besparen. Scherp blijven gaat ook op voor de beheersing van de producttemperatuur, vooral wanneer geen mechanische koeling in de schuur aanwezig is. In Limburg hadden we in februari al een paar behoorlijk warme dagen, en begin maart vliegen overal in Nederland de dagtemperaturen omhoog. Zorg er al bij aankondiging van zulke momenten voor dat je maatregelen neemt. Dat je in nog beschikbare koude nachten het product minstens op de gewenste temperatuur houdt, eventueel nog een half graadje lager. Is precies tijdens die warme dagen net een kiemremming met middelen als 1.4 SIGHT of Argos gepland, haal deze dan als het kan nog wat naar voren en behandel tijdens de nog koudere dagen. Dan voorkom je dat de temperatuur na de behandeling te veel op gaat lopen, omdat je dan voor langere tijd niet mag ventileren. En benut op warme dagen zoveel mogelijk de koudste uren van de dag, meestal is dit ’s morgens vroeg het geval. Sommige telers werken ook met Restrain. Het toepassen hiervan heeft voor de net genoemde omstandigheden geen invloed dankzij de continudosering. Je hoeft je hierbij dus alleen op de producttemperatuur te concentreren.
Waar iedereen die product als aardappelen bewaart de laatste maanden ook mee te kampen heeft, zijn hoge energieprijzen. Door de sterk verschillende situatie per bedrijf qua energievoorziening, wel of geen zonnepanelen en/of molen enzovoorts, plus de vele uiteenlopende energiecontracten is het erg lastig één samenvattende tip voor besparing mee te geven. De enige raad die we als adviseurs mee kunnen geven is, hou het energieverbruik scherp in de gaten, probeer momenten met goedkopere stroom optimaal te benutten en perioden met dure stroom te vermijden bij inschakeling van apparatuur.
Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist veel kennis en ervaring. In deze Bewaarcolumn delen vier ervaren bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaar-tips met lezers van Aardappelwereld magazine. Dit keer een bijdrage van Renould Schiffelers, werkzaam in de regio Zuidoost-Nederland.
Lees hier ons volledige bewaardossier!
Evenementen
©2015 - 2025 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO