Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Rek intervallen kiemremming niet op

april 2022


Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist veel kennis en ervaring. In deze Bewaarcolumn delen vier ervaren bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaartips met lezers van Aardappelwereld magazine. Dit keer een bijdrage van Niek Vedelaar, werkzaam in de regio Flevoland.

“In tegenstelling tot het vorige bewaarseizoen is de kieming een stuk later op gang gekomen en verloopt over het algemeen zeer rustig. Over het algemeen was pas begin januari een eerste behandeling met een kiemremmer nodig. Dan hebben we het over middelen als Biox-M en Argos. De eerste behandelingen met 1,4 SIGHT zijn veelal al in december gestart, maar ook wel in januari, daar waar tot dat moment nog geen kiem te zien was. Daarna bleven de kiemen veelal ook langer weg dan gebruikelijk. In een aantal gevallen hebben telers daarop het interval tussen de eerste en tweede behandeling opgerekt tot wel enkele weken langer dan het advies op het middelenetiket. Daar schuilt echter een groot risico in, vooral bij een middel als 1,4 SIGHT. Dit middel werkt alleen optimaal door ervoor te zorgen dat kiemen wegblijven. Kiemen van eenmaal uitgelopen knollen zijn met dit middel niet meer afdoende aan te pakken. Zeker wanneer je het product nog lang wilt bewaren en de kans aanwezig is dat de temperatuur in de partij wat kan gaan oplopen, bijvoorbeeld in schuren zonder mechanische koeling. Het oprekken van het interval kan bij sommige rassen bovendien de kans vergroten dat kiemen in de knol gaan groeien. Van een ras als Innovator is onder meer bekend dat het hiervoor erg gevoelig is. Hoe aanlokkelijk zo’n langer interval ook is, mede gelet op de hoge middelenkosten, bestaat er een gerede kans dat een uitstel van behandelingen nadelig uit kan pakken. Vergelijk het risico in dit geval maar simpelweg met het achterwege laten van een productverzekering. Neem daarom altijd het zekere voor het onzekere en volg na een eerste behandeling gewoon de adviezen voor de intervallen op zoals de middelenetiketten deze aangeven.

Energiebesparing

Naast dat de partijen behoorlijk rustig zijn, liggen ze er dit seizoen ook nog eens zeer droogjes bij. Vorige maand is in deze column al aangestipt dat dit extra aandacht vraagt als het om het terugkoelen van de partij en de luchtverversing gaat, en dat onderstrepen we vier weken later graag nog een keer. Hou de duur van deze acties beperkt en pak voor de ventilatiebeurten buitenlucht met een zo hoog mogelijke RV. Het kan dus zijn dat je het computerprogramma hierop aan moet passen of handmatig aan de slag moet. Daarbij is ook aangegeven dat het belangrijker is om de temperatuur constant te houden, dan deze naar het minimum terug te draaien, mocht deze onverhoopt een graadje opgelopen zijn. De optimale bewaartemperatuur voor Markies is 6,5 °C. Deze is in enkele weken tijd door te hoge buiten­temperaturen opgelopen naar 7,5 °C. Wanneer vervolgens weer wel momenten van buitenluchtkoeling mogelijk zijn, probeer dan die 7,5 °C vast te houden. Niet alleen om te voorkomen dat je te veel temperatuurschommeling in de knollen krijgt (er kan zich immers nog een periode met te hoge buitentemperaturen aandienen), maar ook om energie te besparen. De hoge stroomkosten van nu zijn het al gauw niet waard om een lange en veel stroom vergende terugkoelactie in te zetten. Dit is een tip die veelal betrekking zal hebben op schuren met buitenluchtkoeling. Energiebesparing is uiteraard ook een issue in schuren met mechanische koeling. Laat daarin bijvoorbeeld de koelinstallatie niet automatisch doordraaien op momenten dat je simpelweg ‘gratis’ koelende buitenlucht kunt pakken, zoals we die in de afgelopen maanden verschillende nachten beschikbaar hadden. Oftewel, benut als teler je boerenverstand. Hou je product voortdurend in de gaten, hanteer intervallen van kiemremmingsmiddelen volgens de etiketten, wees alert op het weer en vooruitzichten hieromtrent en schakel bij twijfel een adviseur in.” ●

Lees hier ons volledige bewaardossier!

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO