Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Kom naar de Aardappelakker

april 2023


Het eerste weekend van april was het weer Kom in de Kas, een publieksevenement sinds 1977. Misschien heeft u er iets over gezien of gelezen. In de twee dagen stelden 121 glastuinders in negentien regio’s hun bedrijf open voor jong en oud. Met de slogan “Jouw Groene Liefde is zóóó dichtbij” krijgt iedereen de kans om in de kassen te kijken.

En dat alles vaak gewoon om de hoek of in de buurt. Iedere keer blijkt dat mensen verbaasd zijn wat er allemaal nodig is voordat de groenten en sierteelt bij de consument liggen. En wat de sector er bijvoorbeeld aan doet om het energieverbruik te verminderen. Maar is het na bijna vijftig jaar nog steeds nodig dat het publiek een kijkje kan nemen? Jazeker. Gebleken is dat er ook steeds nieuwe bezoekers komen naast een groep trouwe aanhangers.

Kom in de Kas is voor mij een inspiratiebron om ook vanuit de aardappelsector het publiek meer te vertellen wat er zich afspeelt op die akker waar je weleens langs rijdt of fietst. Bovendien bleek uit ons onderzoek onder duizend burgers dat maar 45 procent weet hoe een aardappelplant eruitziet. De acceptatie en waardering voor de sector zal zeker toenemen als het publiek ziet wat de boer moet doen voordat de gezonde aardappel en de verschillende aardappelproducten op je bord liggen. En dat het niet vanzelfsprekend is, bijvoorbeeld door natheid of droogte, of het verdwijnen van landbouwgrond. En ook wat een klimaatkanjer de aardappel is, waarbij de hele wereld kijkt naar de Nederlandse kennis en kunde. Dan begrijpt men ook beter waar het landgebruik voor nodig is. Vanuit de promotiecampagne Power to the Pieper – gefinancierd door de NAO en een groep bedrijven – is besloten dat na de succesvolle Nationale Aardappelrooidag-edities van 2021 en 2022 de editie 2023 plaats gaat vinden op zaterdag 2 september 2023. De bedoeling is dat er weer meer locaties dan in 2022 te bezoeken zijn, het liefst één bedrijf per provincie. Wie weet worden we ooit Kom naar de Aardappelakker!

Dick Hylkema
Directeur Nederlandse Aardappel Organisatie

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO