Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Hoe gaat het?

mei 2022


Onlangs las ik dat de inschrijving voor de Nijmeegse Vierdaagse voor het eerst niet vol is. Er zijn meer voorbeelden dat er minder drukte is dan voor de coronapandemie.

Oorzaken kunnen heel verschillend zijn. Zo is bij de Vierdaagse onder andere het aandeel buitenlandse deelnemers flink kleiner. Maar bijvoorbeeld in de winkelstraten zijn mensen deels nog beducht voor grote groepen en heeft daarnaast het online winkelen een boost gekregen tijdens corona. En dat zou best weleens kunnen blijven, een groep mensen die noodgedwongen online is gaan winkelen en er het gemak van ziet. Ook zakelijke beurzen halen niet altijd de bezetting van voor corona. Dat kan een kostenoorzaak hebben of de langere termijn planning die ervoor nodig is. Ik kan me echter niet voorstellen dat online alternatieven voor zakelijke bijeenkomsten zomaar blijvend zijn. Zakelijke ontmoetingen worden gekenmerkt door snelle contacten en uitwisseling van informatie, en door onverwachte nieuwe contacten. Deze zijn toch moeilijk vervangbaar door video-sessies.

Daarom ben ik blij dat dit jaar weer het World Potato Congress, de Aardappeldemodag en PotatoEurope live plaatsvinden, en dat we op 18 mei onze Algemene Leden Vergadering (ALV) weer fysiek kunnen houden. Want juist ook de NAO is als vereniging een ontmoetingsplaats van vakgenoten in de aardappelhandel. Het was in 2019 dat de ALV voor het laatst fysiek gehouden is. Wat kan beginnen met een simpele maar belangrijke vraag “hoe gaat het?”, kan bijvoorbeeld leiden tot het delen van informatie over de ontwikkelingen in de aardappelsector, of tot een nader contact over de actuele handel. Uiteindelijk is de kern van de handelsactiviteiten mensenwerk, en mensen hebben behoefte om met enige regelmaat elkaar te zien en in de ogen te kijken. Dat geldt ook voor de verantwoording die bestuur en directie afleggen in de ALV over het reilen en zeilen van de vereniging. Qua financiën, qua bestuurssamenstelling, qua geboekte resultaten et cetera. En ook om in de zaal bijgepraat te worden over de ontwikkelingen in de landbouw en specifiek de aardappelsector door een spreker met kennis van zaken. En ook die zal blij zijn met een live interactie. De NAO als platform, ik kijk ernaar uit!

Dick Hylkema
Directeur Nederlandse Aardappelorganisatie (NAO)

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO