Actie Abonnement Aardappelwereld magazine (Gratis Aardappel Kookboek t.w.v. 15 euro)
Grote problemen zijn afgelopen bewaarweken niet gesignaleerd. Wel is op enkele plekken sprake van een slijtageslag, vooral daar waar veel ventilatie-uren nodig waren. Verder is het in de komende maand letterlijk en figuurlijk oppassen geblazen als het om kieming en koeling gaat.
De vele ventilatie-uren in sommige bewaarpartijen, vooral als gevolg van erg nat ingeschuurd product, eisen nu hun tol. Knollen daarin hebben overwegend een conditie alsof ze al twee maanden ouder zijn, zowel innerlijk als uiterlijk. Vaak zijn drukplekken in de hoop opgetreden, en dat alles vraagt veelal om vervroegde aflevering van het product. Eigenlijk zonde, want dit was in het gros van de gevallen best te voorkomen geweest. Onder meer door direct na inschuren de natte partijen droog te draaien met volle inzet van kachels. Daar waar deze werkwijze is toegepast, is het totaal aan ventilatie-uren namelijk beduidend lager en zijn de knollen momenteel een stuk vitaler.
Voor vrijwel alle aardappelen in schuren waarin alleen koeling met buitenluchtventilatie mogelijk is geldt dat de knoltemperatuur tot begin mei nog redelijk beheersbaar is gebleven. Alleen de gemiddelde knoltemperatuur van de consumptieaardappelen ligt inmiddels wel op 9 tot 9,5 graden Celsius. Dat is toch een paar graden hoger dan wat we rond dit moment zouden wensen. Ernstige problemen met kiemremming heeft dat gelukkig nog nauwelijks opgeleverd. In de meeste bewaarschuren zijn dan ook zonder een centje pijn de voorgeschreven doseringen en intervallen gehanteerd. Alleen zodra de buitentemperaturen stijgen en de knoltemperaturen ook gaan toenemen, dan kan de kieming weleens een enorme boost gaan krijgen. Dus is het nu goed opletten in de partijen. Controleer met grote regelmaat op kieming. Voor middelen als 1,4SIGHT geldt dat je al behandeling moet hebben uitgevoerd voordat kiempjes zichtbaar zijn. Dat moment is relatief eenvoudig te bepalen door vlak voor het eind van het geadviseerde behandelinterval enkele knolmonsters uit de bewaring te halen en deze elders bij een iets hogere temperatuur dan in de bewaring weg te leggen. Zodra de knollen van deze monsters dan beginnen te kiemen, is het moment aangebroken om de partij te gaan behandelen. Voor middelen als Biox-M en Argos geldt dat je kunt starten met behandelen zodra witte puntjes zichtbaar zijn. Controleer daarvoor op vaste plekken, zodat je de kiemgroei goed kunt monitoren.
Dan is het vervolgens van belang de knoltemperatuur in de komende weken zo veel mogelijk gelijk te houden. Wie daarvoor alleen over buitenlucht kan beschikken, mikt op de koudste momenten van de dag. Probeer dan ook zo kort mogelijk te ventileren om te sterke uitdroging te voorkomen. Zet daarvoor het temperatuurverschil (delta T) tussen ventilatiekanaal en product wat lager, dus bijvoorbeeld op 1,5 in plaats van 2 graden Celsius. Verder is het in deze periode raadzaam regelmatig de lucht in de bewaring te verversen om te hoge CO2-concentraties te voorkomen. Probeer deze actie dan op de koudste momenten van de dag uit te voeren, meestal is dat het geval tussen 6 en 7 uur ’s morgens. Is mechanische koeling aanwezig, kies dan de koelmomenten op tijdstippen waarop de stroom het goedkoopst is.
Dan nog een aandachtspuntje als het om stroom gaat: beschik je over ventilatoren met frequentieregeling, benut die dan ook. Koelende lucht hoef je niet als een stormwind door de hoop te blazen. Dat kost niet alleen een berg stroom, het droogt ook nog eens de knollen te veel uit. Meestal is zo’n 40 procent van de volle ventilatorcapaciteit meer dan voldoende om een koelactie uit te voeren. Overigens is het voor iedereen die nog geen ventilatoren met frequentieregelaar heeft wellicht een idee om aanschaf hiervan te overwegen. Gelet op de hogere stroomprijzen van de laatste tijd kan een investering hierin al gauw uit, zeker in combinatie met (de nog) beschikbare subsidieregelingen.
In deze Bewaarcolumn delen vier ervaren bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaartips met lezers van Aardappelwereld magazine. Dit keer een bijdrage van Reinier Stoutjesdijk, werkzaam in de regio Tholen/West-Brabant. ●
Lees hier ons volledige bewaardossier!
Evenementen
©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO