Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Meedoen is een vereiste voor een podium

mei 2024

In de zomer van 2024 verwelkomt Frankrijk de Olympische Spelen. Het land maakt zich gereed voor deze grote operatie. Van alles wordt gepoetst en schoongemaakt. Op zijn beurt is de Franse organisator van PotatoEurope druk bezig met de voorbereidingen voor deze internationale aardappelvakbeurs.

Acht jaar geleden organiseerde Frankrijk PotatoEurope voor het laatst. De editie van 2020 kon geen doorgang vinden als gevolg van corona. Het gehele beursleven kwam plat te liggen en digitale communicatie werd de nieuwe heilige graal. Met het verdwijnen van corona kwam de waardering voor het fysieke contact snel terug. Op PotatoEurope 2024, 11 en 12 september, staat de NAO bijna als vanouds met een collectief NAO-Nederland-paviljoen. De NAO slaagde erin om de Nederlandse overheid te interesseren om een behoorlijke steen bij te dragen aan het paviljoen en een kennisevent. De NAO biedt in het collectieve loungedeel leden en relaties de mogelijkheid om bij te praten en daarmee de Nederlands-Franse relaties te versterken. Het grootste deel van de 15 duizend beursbezoekers komt uit Frankrijk. De verwachting is dat ook drieduizend aardappelprofessionals van buiten Frankrijk de weg naar Villers-Saint-Christophe weten te vinden. Deels komen de buitenlandse bezoekers uit Afrika. Een continent waar telers met Nederlandse gecertificeerde pootgoed­rassen snel productiviteitsverhogingen kunnen behalen.

Uit handelsoptiek is Frankrijk van eminent belang. Frankrijk zit in de top-tien van Nederlandse exportbestemmingen voor pootaardappelen. Het volume dat de Nederlandse aardappelhandel weet te exporteren is een deel van het verhaal. Nederlandse pootgoedbedrijven hebben vestigingen in Frankrijk en laten daar pootgoed vermeerderen. Soms gaat dit pootgoed via Nederland naar Derde Landen. Aardappelverwerkers kijken ook naar de teeltpotentie in Noord-Frankrijk. De Nederlandse consumptiehandel heeft in Frankrijk eveneens een mooie partner. In het seizoen 2022-2023 was Frankrijk de derde exportbestemming. De exportlijstjes lijkt op wedstrijduitslagen van de Olympische Spelen. Een bekende uitdrukking in relatie tot de Olympische Spelen is ‘meedoen is belangrijker dan winnen’. Meedoen is wel een vereiste om in aanmerking te komen voor het podium.

Jan Gottschall
Beleidsspecialist Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO)

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO