Aardappelwereld magazine
Het Frietmuseum in Brussel is open, en hoe! In de Stoofstraat – hoe toepasselijk – pal tegenover Choco-Story, slechts een paar minuten lopen van het biermuseum op de Grote Markt en op steenworp afstand van Manneke Pis, duikt dit nieuwe museum diep in de ziel van de Belgische volksaard: de friet. Een speelse, leerrijke en verrassend interactieve beleving, verspreid over drie verdiepingen en 900 vierkante meter vloeroppervlak. Kortom, het walhalla voor wie zich wil onderdompelen in, wat ongetwijfeld het meest geliefde nationale symbool van België is.
Topondernemer Eddy Van Belle, de man achter vijftien commerciële musea in België, waaronder het succesvolle chocolademuseum en eerder het Frietmuseum in Brugge, heeft ook hier weer een parel afgeleverd. “De frietcultuur maakt ontegensprekelijk deel uit van ons DNA,” zei burgemeester Philippe Close bij de feestelijke opening. “En dit museum toont dat op een unieke, moderne en speelse manier.”
Het Frietmuseum is geen klassiek museum waar je stil in de rondte loopt. Bezoekers starten hun in elf talen beschikbare audiogeleide tour in Peru, de bakermat van de aardappel, en reizen via Europa naar ‘Frietland’, het hart van de Belgische frietcultuur. Je ontdekt hier niet alleen hoe de friet tot stand komt, maar ook de verhalen, rituelen, technieken en folklore die de aardappel en producten hiervan groot maakten. Met 1645 tentoongestelde objecten, van stripboeken van Suske en Wiske, historische friteuses tot een zeldzaam zeventiende-eeuws boek met de eerste aardappelafbeelding op Belgische bodem en zelfs een uitgebreide uitleg over de beruchte Famine in Ierland, krijgt de bezoeker een fascinerend overzicht van de aardappel in het algemeen en frietgeschiedenis in het bijzonder. Jong en oud kunnen aan de slag met een frietkaraoke, schietkraam, aardappelflipperkast of poseren voor Instagramwaardige selfies met reuzefrieten en aardappeloogsten.
Oprichter Van Belle is verzamelaar in hart en nieren. Hij begon in 2008 met het eerste Frietmuseum in Brugge, in het oudste gebouw van die stad. “Ik ontdekte dat er nergens ter wereld een frietmuseum was. En toen dacht ik: als het ergens moet komen, dan is het hier.” Een deel van de collectie komt via zijn vriend Eddy Cooremans, coauteur van het boek Van Aardappel tot Friet. In Brussel voegt Van Belle er zijn persoonlijke verzameling van meer dan zevenhonderd zout- en pepervaatjes aan toe, naast tientallen unieke friteuses en friet-gerelateerde curiosa. “Een museum is voor mij een mix van verzameling, interactie en commercie. We willen leerrijk zijn, maar ook speels en laagdrempelig.” De museumshop doet de rest: van een stressbal in aardappelvorm tot een ‘Back to the Friture’-logo, alles ademt humor en liefde voor de friet. Van Belle financierde het project volledig uit eigen middelen, zonder één cent overheidssteun of sponsoring. De familie Van Belle is overigens een ware dynastie van museumliefhebbers. Zonen Cédric en Kevin zijn ook actief in de museumgroep en werken momenteel aan een kattenmuseum in een kasteel in Asse.
“België telt 4643 frietkoten,” vertelt Bernard Lefèvre, voorzitter van Navefri, het nationaal verbond van frituristen. “Waarvan 2642 in Vlaanderen. Dat we twee frietmusea hebben, is meer dan logisch.” Lefèvre staat ook achter de Nationale Orde van de Gulden Puntzak, die mensen eert die zich inzetten voor de Belgische frietcultuur. Tijdens de opening werd Van Belle op feestelijke wijze door hem onderscheiden als Officier in deze Orde voor zijn bijdrage om de Belgische frietcultuur op de kaart te zetten.
Een ticket voor het Frietmuseum kost 14 euro voor volwassenen. Kinderen, groepen en scholen genieten van verlaagde tarieven. En ja, op het einde van het museumparcours wacht de beloning: een gratis puntzak friet, met saus naar keuze. Ook zal zien de liefhebbers volgens Lefèvre het liefst Bintjes als grondstof voor de vers gebakken goudgele staafjes, tijdens de opening werden er smakelijke frites gebakken van het populaire ras Agria.
“Ons doel is helder: we mikken op 200.000 bezoekers per jaar,” aldus Van Belle. “We willen frieten promoten, maar ook een ervaring bieden die educatief en vermakelijk is, voor jong en oud”. Daarnaast wil de gemeente partnerschappen aangaan, zoals met het Atomium, om zo de stad Brussel en het museum stevig te positioneren als toeristische trekpleister. “Maar het is er niet enkel voor toeristen,” aldus burgemeester Close. “We verwelkomen alle 184 nationaliteiten die in Brussel wonen en natuurlijk ook de Brusselaars en andere Belgen. Want friet is van iedereen.” ●
Beschrijving openingsfoto: Tevreden gezichten bij de officiële opening van het Frietmuseum, met Eddy van Belle (tweede van links), Brusselse hoogwaardigheidsbekleders en burgemeester Philippe Close (r).
Evenementen
©2015 - 2025 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO