Als de aardappel uw vak is, lees Aardappelwereld magazine digitaal en op papier

Nu grotere verschillen in kieming

mei 2025


In de voorbije weken is het nodige gewijzigd rondom de bewaarstrategie. Dat is opletten geblazen. Die alertheid heeft onder meer te maken met de toegenomen verschillen in kieming. En het simpele feit dat veel telers met nog goed product in de schuur de bewaarperiode willen verlengen als gevolg van actuele lage prijzen (en de hoop op hogere verderop in het seizoen).

In de eerste maanden van het jaar ging de kieming in de meeste bewaarplaatsen vrijwel gelijk op. Pas met de ingezette veroudering en stijging van de buitentemperaturen is daar verandering in gekomen. Wat we nu zien is dat vooral partijen die in het vroege najaar afgeslacht zijn, dan gaat het dus overwegend om groenloof geklapte velden, rap in de kiem schieten. Vooral hierin is het van belang er kort bovenop te zitten met de behandelingen voor kiemremming. Daarvoor adviseren we de intervallen met een week in te korten en de standaarddosering met de helft te verhogen. Hou dat een paar keer vol, zodat de kiemrust in de knol zich weer opbouwt. Lijkt deze onder controle, dan kun je weer overschakelen naar de normale kiemstrategie. Ondertussen is het vooral van belang het bewaarproduct nauwgezet te controleren, daar waar de genoemde problemen zich voordoen is dat een dagelijkse taak. Schouw dan het liefst op verschillende plekken in de hoop, telkens andere en graaf diep genoeg, minstens 40 centimeter. Gebruik ook goed licht. Is die niet in de schuur aanwezig, neem dan een goede zaklamp of een mijnwerkerslamp mee.

Verhoog dosering en verkort interval

Wat ook bij de kiemremming hoort is het constant houden van de temperatuur. Dat valt met de hoge buitentemperaturen die in de voorbije weken aan de orde waren niet altijd mee, zeker niet in schuren zonder mechanische koeling. Daarin is het vooral van belang elk moment van de dag met de laagste temperaturen te benutten om daarmee de aardappelen te ventileren. Meestal is dat het geval in de vroege ochtenduren. Ga ook na of eventuele computerinstellingen daarop afgestemd zijn. Van belang bij dergelijke weersomstandigheden is om de maximale temperatuur voor inkoeling wat hoger te zetten, opdat je bij lagere etmaaltemperaturen wat meer ventilatiekans hebt. Kijk in het programma of het temperatuurverschil tussen product en ventilatiekanaal ruim genoeg staat. Hou 2 tot 2,5 graden Celsius aan, afhankelijk van het ras of de conditie van de aardappelen. Als het gaat om het verschil tussen de buitentemperatuur en het product is het verstandig deze juist zo klein mogelijk te houden, minimaal 1 en maximaal 1,5 graden Celsius. Ga beslist niet onder die 1 graden Celsius zitten, want dan heb je grote kans dat je juist gaat opwarmen in plaats van terugkoelen.

Blijf alert op bakkwaliteit

En dan is nog steeds actueel dat dit seizoen in meerdere partijen de bakkwaliteit sneller achteruit gaat dan in andere jaren. Wees daar alert op. Onze adviseurs voeren maandelijks controles uit. Zodra de cijfers aangeven dat de bakkwaliteit sterk afneemt, controleren ze vaker. Dan is het ook raadzaam contact met de afnemer op te nemen om het juiste moment van aflevering te bepalen. Zijn de cijfers te laag, dan ligt afkeur op de loer en dat kost vaak meer dan eerder afleveren tegen een eventueel wat lagere prijs.

In deze Bewaarcolumn delen vier ervaren bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaartips met lezers van Aardappelwereld magazine. Dit keer een bijdrage van Reinier Stoutjesdijk, werkzaam in de regio Tholen/West-Brabant.


Lees hier ons volledige bewaardossier!

Evenementen

©2015 - 2025 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO