Kennis maken, kennis delen
Het thema ‘Kennis maken, kennis delen’ van de aankomende Aardappeldemodag te Westmaas sluit honderd procent aan op de artikelen die we deze maand hebben opgetekend. Zo valt het me op dat er in de sector veel organisaties actief zijn in de wereld van precisielandbouw.
Grip op eigen data brengt voordelen precisielandbouw naar de teler
Het begrip precisielandbouw wordt vaak in een adem genoemd met een duurzame toekomst voor de aardappelteelt. Maar precisielandbouw is meer dan een toekomstbeeld. Dr. ir. Corné Kempenaar van Wageningen University & Research (WUR) deed al in 1999 zijn eerste loofdodingsproef om beslisregels te maken voor Variable Rate Applications (VRA). Deze senior onderzoeker precisielandbouw is de…
Precisielandbouw op waarde schatten
Na een koud en droog voorjaar beginnen de aardappelen zich redelijk te ontwikkelen. Een bijzonder voorjaar. Bemesting is al jaren een uitdaging, maar dat de beschikbaarheid zo’n probleem zou worden, had ik niet verwacht. Hierdoor is het nog belangrijker de meststof in de juiste dosering en op de goede manier toe te dienen. Sommige adviseurs…
Solynta en Incotec optimaliseren hybride TPS
Hybride aardappelveredelingsbedrijf Solynta en zaadverbeteraar Incotec hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor de optimalisatie van hybride True Potato Seed (TPS). Dat maakten zij bekend tijdens het congres van de International Seed Federation in mei.
Het belang van de EU
Eind mei was er een bijeenkomst van onze Europese aardappelhandelskoepel Europatat. Terugkijkend heb ik in mijn columns sinds 2017 nog nooit expliciet de Europese Unie (EU) centraal gesteld. Hoogste tijd dus om me uit te spreken over het belang.
Miss Tata promoot Portugese aardappel in televisieshows
De Portugese aardappelproductie staat onder druk, maar de sector timmert desondanks stevig aan de weg met de promotiecampagne Miss Tata, zo bleek tijdens de International Potato Days. Deze werden op 3 en 4 mei jongstleden georganiseerd door de Portugese aardappelorganisatie Porbatata.
Blijf zelf het bewaarproduct controleren
Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist veel kennis en ervaring. In deze column delen vier deskundige bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaartips. Dit keer een speciale bijdrage met een terug- en vooruitblik van Anton van der Velde, werkzaam in de regio West-Brabant.
WUR: Natuurlijke afweer tegen bacterieziek in bodem ontdekt
Bepaalde soorten bacteriën en schimmels die van nature in gronden aanwezig zijn, kunnen met grote waarschijnlijkheid een rol spelen in de weerbaarheid tegen bacterieziekte. Dat is een baanbrekende ontdekking en een voorlopige eerste conclusie van het PPS-onderzoeksproject ‘Weerbaarheid aardappel’, laten onderzoekers Viola Kurm en Jan van der Wolf van Wageningen University & Research (WUR) in…
Opbrengst flink verhoogd met monitoring en precisielandbouw
Samenwerking en de schaalvergroting die daarmee gepaard gaat leidt niet altijd meteen tot opbrengstverhoging. Dat ondervond ook de maatschap NIVU van Gerard van Nieuwenhuijzen en Jack van Vugt uit Achthuizen nadat ze jaren geleden de handen ineen hadden geslagen. Met mechanisatie en arbeidsefficiëntie zat het allemaal wel snor, maar met de kwaliteit van het belangrijkste…
Een paar extra ogen erbij voor pootgoedteler
Een paar extra ogen zijn altijd welkom bij een gewascontrole. En al helemaal wanneer deze een waarneming gelijk naar actie kunnen vertalen. Pootgoedteler Gilbert van Campen uit Kraggenburg laat de nieuwe Augmenta Mantis gewascamera sinds kort daarom maar al te graag over zijn schouders meekijken.
©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO