Als de aardappel uw vak is, lees Aardappelwereld magazine digitaal en op papier

Groenteschotel met nieuwe aardappelen

juni 2024


Koolrabi, een lente-zomer groente, heeft een lekkere frisse smaak. Net als de nieuwe oogst aardappelen. In deze ovenschotel houden ze beiden hun stevige bite. Bij elkaar een mooi gerecht voor een zonnige zomer.


Bijgerecht, 4 personen. Bereidingstijd 25 minuten.

  • 500 gram nieuwe aardappelen (geschild, in plakken van ½ cm dik)
  • 300 gram koolrabi (geschild, in plakken van ½ cm dik)
  • 80-100 gram pancetta
  • 1 eetlepel verse tijmblaadjes (of 1 theelepel gedroogde tijm)
  • 100 gram crème fraîche
  • 150 gram kastanjechampignons
  • 150 gram mascarpone
  • 1 flinke theelepel bouillonpoeder
  • 2 teentjes knoflook
  • 75 gram gepelde pistachenoten, grof gehakt
  • 40 gram geraspte Parmezaanse kaas

Breng een pan met water en wat zout aan de kook. Kook eerst de koolrabi in 8 minuten beetgaar en schep met een schuimspaan uit de pan. Kook er na de aardappelschijfjes in 6 minuten beetgaar. Schep met een schuimspaan uit de pan. Laat beiden goed uitlekken. Warm de oven voor op 180°C.
Bak intussen in een koekenpan (en eventueel een klein scheutje olie) de pancetta aan beide kanten uit en krokant. Veeg de champignons schoon met keukenpapier en snijd in plakjes. Neem de pancetta uit de pan en bak in het achtergebleven bakvet de champignons zo’n 3-4 minuten. Voeg de tijmblaadjes toe en schud goed om. Meng de crème fraîche met de mascarpone en de bouillonpoeder. Knijp er de teentjes knoflook boven uit, roer om en voeg eventueel nog wat peper toe.
Beleg een ovenschaal eerst met de helft van de aardappel. Schep er de gebakken champignons op. Leg er de pancetta op en bestrijk met de helft van de crème. Doe er de plakjes koolrabi op. Strooi er de pistachenootjes over. Dek af met de rest van de aardappelplakjes. Roer de Parmezaanse kaas door de rest van de crème en strijk die over de aardappelen.
Plaats zo’n 15-20 minuten in de voorverwarmde oven. Het hoeft alleen maar warm te worden.

Tip: Is zonder de pancetta net zo heerlijk! Varieer met de kruiden om te combineren bij vis, vlees of kip.

Ingrid van den Arend, Cook it!

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO