Als de aardappel uw vak is, lees Aardappelwereld magazine digitaal en op papier

Pionier in de kleinverpakkingsbranche neemt afscheid

juni 2024


Met groot respect en een gevoel van dankbaarheid nam het team van Landjuweel eind mei afscheid van Bram Werkman, een iconische figuur in de aardappelsector. Na bijna 50 jaar vol inzet en passie voor de kleinverpakkingsbranche gaat hij nu genieten van een welverdiend pensioen. Naast directeur had Werkman ook oog voor het algemeen belang. Zo was hij jarenlang actief als bestuurder in de consumptiecommissie van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO).

Werkman heeft gedurende zijn carrière vele veranderingen meegemaakt en vaak zelf geïnitieerd. “Er hebben veel grote veranderingen plaatsgevonden in bijna 50 jaar tijd. Denk aan de stap van ongewassen naar gewassen aardappelen. Wij waren de eerste in de markt die begonnen met het wassen van veldgewas aardappelen”, vertelt Werkman tijdens zijn afscheid. Deze innovatie zorgde ervoor dat Landjuweel zich kon onderscheiden in de markt. Een andere significante verandering was de overgang van het beleveren van winkels rechtstreeks naar distributiecentra (DC’s). “Dit bracht destijds heel wat teweeg,” herinnert Werkman zich. “De diversiteit en dynamiek in het werk waren enorm. Geen dag was hetzelfde, en als je dacht dat je wist hoe zaken gingen, dan liep het toch altijd net weer anders. Dat maakte het werk zo boeiend.” Waar Werkman het meest van genoot? “Het feit dat alles in de productie altijd klaar kwam. Nee verkopen, was en is niet aan de orde. Dat lukte altijd door met elkaar de schouders eronder te zetten en ervoor te gaan.” Als boodschap aan de sector benadrukt Werkman het belang van samenwerking en het waarderen van de aardappel als natuurproduct. “Gelukkig lijken steeds meer mensen weer te beseffen dat de aardappel een natuurproduct is. Laten we er gezamenlijk voor zorgen dat we elkaar hierin als keten meer kunnen vinden. We moeten veel meer uitleggen dat de aardappel duurzaam en bewust is geteeld, dat er veel innovatie plaatsvindt, dat die aardappel gemakkelijk te bereiden en ook nog eens heel gezond is.”

Klaar voor de Toekomst

Michiel Meijering, Robin Smit en Frank Poelman zien als nieuw MT van Landjuweel de toekomst vol vertrouwen tegemoet. (foto: Lobke Vale)

Met het vertrek van Werkman neemt een nieuw managementteam de leiding over bij Landjuweel in Oosternieland. Dit team bestaat uit Michiel Meijering, Robin Smit en Frank Poelman. Elk van hen brengt eigen inzichten en een frisse blik mee, wat essentieel is om de toekomstige uitdagingen aan te gaan en kansen te benutten. Michiel Meijering is de nieuwe algemeen directeur. Hij ziet als grootste uitdaging het vinden van voldoende gekwalificeerd personeel. “Ook in het noorden hebben wij te maken met krapte op de arbeidsmarkt. Jongeren trekken naar de steden en de tijden dat mensen 50+ uren willen werken zijn voorbij. Om de geplande groei te realiseren, hebben wij nieuwe collega’s met specifieke competenties nodig. We hebben een mooi team staan met de juiste kennis en ervaring! Voor de rest zie ik alleen maar kansen”, laat hij enthousiast weten. Zijn collega Robin Smit is verantwoordelijk voor de verkoop. “De mogelijkheden die de aardappel biedt zijn eindeloos. Niet alleen als het gaat om de toepassing, maar ook de manier van bereiden. Daarnaast heeft de aardappel niet altijd het juiste imago. Aardappelen zijn bijzonder voedzaam en zitten boordevol nuttige voedingsstoffen. Dit op de juiste manier, op de juiste plek en op het juiste moment communiceren is een mooie uitdaging voor de hele sector”, deelt hij zijn visie. Het derde MT-lid is Frank Poelman. Hij is verantwoordelijk voor de verkrijgen van de grondstof. “Daar waar je in het verleden eigenlijk altijd wel aanbod had van vrije Nederlandse aardappelen, is dit nu en in de toekomst veranderd. Door de uitdagende teelt- en weersomstandigheden willen telers en afnemers bepaalde garanties en zekerheden hebben. Wij hebben een aantal jaren geleden al ingespeeld op deze ontwikkelingen door het overgrote gedeelte van onze behoefte jaar op jaar vast te leggen. Hierdoor zijn wij gelukkig een stuk minder afhankelijk van de vrije markt. De uitdaging is om telers bereid te houden tafelaardappelen te telen en een belangrijk onderdeel daarvan is uiteraard de prijs. Gelukkig zien we dat men steeds meer beseft dat dit ook echt nodig is om voldoende tafelaardappelen te laten telen. Wij zijn dan ook positief gestemd richting de toekomst.” ●

Beschrijving openingsfoto: “Nee verkopen was en is niet aan de orde”, weet Bram Werkman zich nog goed te herinneren in zijn bijna 50-jarige loopbaan in het tafelaardappelvak. (foto: Lobke Vale)

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO