Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Tegen het lijf lopen

juli 2020


Vanwege de coronacrisis zijn de afgelopen maanden bijna alle ontmoetingsplaatsen voor mensen gesloten. Uiteraard cafés, maar ook winkels waren gedeeltelijk dicht.

Het internet was via de webshops – al voordat de coronacrisis uitbrak – een groeiend alternatief voor de winkelstraat. Maar door de coronacrisis vierden webshops nog meer hoogtij. Dat geldt ook voor online vergadersystemen. Mensen hebben versneld zich aangeleerd hoe via videoverbindingen toch het daadwerkelijk bij elkaar zijn zo goed mogelijk na te bootsen. De ervaring leert dat het veel efficiëntie geeft door het ontbreken van reistijd. Elkaar daadwerkelijk zien en horen mist. Het hangt af van het doel van een overleg. Er zal vast na de coronacrisis een mix kunnen blijven bestaan van vergaderafspraken online en fysiek. Net zoals het online winkelen steeds meer de fysieke winkel ondersteunt en andersom. Niet zozeer een concurrent, maar een elkaar versterkende formule.

Ook in de aardappelsector zijn grote beurzen zoals Potato Europe Frankrijk en de Weuthen Kartoffeltag afgelast. De tweejaarlijkse Aardappeldemodag 19 augustus – georganiseerd door WUR en NAO – in Westmaas gaat wel door, maar dan online! De Demodag is immers een belangrijk moment in het seizoen om alle spelers in de aardappelketen op een laagdrempelige wijze met elkaar te verbinden. Zodat er gepraat kan worden over het lopende seizoen, de verwachtingen, innovaties bij leveranciers, nieuwe ideeën opdoen. Deze dag kan niet vier jaar lang uit de lucht zijn. Vier jaar geen verbinding, dat kan natuurlijk niet! Via de Demodag Online wordt er een alternatief geboden voor de fysieke bijeenkomst. Het is efficiënt, er kan snel worden geschakeld van achter de computer. De selectiviteit kan groter zijn en je kunt ook een aantal maanden lang de website bezoeken. Het daadwerkelijk elkaar ontmoeten is er niet bij. De interactie en de gezelligheid zullen dus ook minder zijn. Daarom is het een alternatief in deze bijzondere tijd, er zullen vast onderdelen in de toekomst blijven, maar we hopen natuurlijk over twee jaar in Westmaas elkaar ook weer tegen het lijf te lopen!

Dick Hylkema
Directeur Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO)

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO