De wet van Giffen
Onlangs vond het World Potato Congress (WPC) in Ierland plaats, waar we uiteraard ook present waren.
“Het is van belang dat telers de toegevoegde waarde blijven ervaren”
“In 1995 schrok de aardappelsector op van de eerste bruinrotvondst in Nederland. Zeker omdat Nederland zo’n vooraanstaande positie heeft in de export van pootaardappelen, was dat een hele pittige tegenvaller”, vertelt Gert Jan van Dijk. Dat leidde 25 jaar geleden tot de oprichting van de onderlinge verzekeringsmaatschappij PotatoPol, waar hij directeur van is. Een goed…
Zonder gezonde pootgoedsector géén genetische vooruitgang
Eind mei, tijdens het World Potato Congress in Dublin, kreeg ik de kans vele collega’s uit de sector te ontmoeten. Dit congres, dat (officieel) elke drie jaar wordt georganiseerd, brengt de voor aardappel toegepaste wetenschap dichter bij ons telers, kwekers, handelaren en verwerkende industrie.
Veel belangstelling voor nieuwe middelen op Rusthoeve
Na enkele jaren afwezigheid vanwege de coronapandemie en uitstel van een dag vanwege boerenprotesten met betrekking tot de stikstofproblematiek was het dan eindelijk weer een keer Open Dag op proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat. Ondanks de zeer warme dag trokken landbouwers uit de wijde omgeving massaal naar de bedrijvenstands en vele mooi aangelegde demovelden.Daartussen lagen ook…
Kan Martijn van Dam terugkomen?
Minder dan zes jaar geleden op 23 september 2016 schreef de toenmalig Staatssecretaris van Landbouw (bij Economische Zaken) Martijn van Dam een brief aan de tweede kamer met als titel “Toekomstbestendige Agrofood export”.
Nog weinig aardappelrobotinnovaties op Future Farm & Food Experience
Het gros van de veldrobots, precisiemachines en aanverwante toekomstige ontwikkelingen die voor de aardappelteelt interessant zijn of op termijn worden, waren vooral (nog) niet in actie op de onlangs gehouden Future Farm & Food Experience (FF & FE) in Lelystad. Het gewas vormt voor veel ontwikkelingen namelijk nog een enorme uitdaging, zo valt alom te…
Wees voorbereid op seizoen 2022
Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist veel kennis en ervaring. In deze Bewaarcolumn delen vier ervaren bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaartips met lezers van Aardappelwereld magazine. Dit keer een bijdrage van Renould Schiffelers, werkzaam in de regio Zuidoost-Nederland.
Digitaal is de toekomst bij Grimme
Op 31 augustus van dit jaar vindt de Aardappeldemodag in Westmaas plaats. Om het thema van deze vakbeurs ‘Kennis maken, kennis delen’ uit te werken, zullen een aantal bedrijven hun visie op dit onderwerp geven. Deze maand is dat Arent Lanenga, Team Leader Sales Netherlands bij Grimme.
Eén stap achteruit, twee vooruit in de stammenteelt
Twee jaar geleden maakte pootgoedstammenteler Klaas Schenk (51) uit Anna Paulowna een radicale beslissing. Onder het mom van; één stap achteruit, twee vooruit halveerde hij het bedrijfsareaal om beter verder te kunnen. Tegelijkertijd gooide hij de teelt om. Zijn stammen groeien nu in bedden en krijgen, wanneer nodig, water uit druppelslangen. Het doel? Continue groei,…
Ritnaalden zijn niet zomaar voor één gat te vangen
Ritnaalden kunnen behoorlijke vraatschade veroorzaken aan aardappelknollen. Dat kan voor sommige teeltdoelen leiden tot veel tarra of zelfs volledige afkeuring van partijen. Heb je deze larven van de kniptor eenmaal in je land zitten, dan zijn ze niet zomaar voor één gat te vangen, oftewel je raakt ze maar moeilijk kwijt. Vaak is een flinke…
©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO