Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Wees voorbereid op seizoen 2022

juli 2022

Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist veel kennis en ervaring. In deze Bewaarcolumn delen vier ervaren bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaartips met lezers van Aardappelwereld magazine. Dit keer een bijdrage van Renould Schiffelers, werkzaam in de regio Zuidoost-Nederland.


“Als het gaat om tips voor afronding van het bewaarseizoen Oogst 2021 kunnen we kort zijn. Van het totaalvolume ligt nu slechts een klein percentage nog achter de planken. Veelal gaat het om de allerbeste partijen die onder topconditie in de schuur liggen, overwegend mechanisch gekoeld. Daartussen zit in de praktijk overigens nog wel een verschil. Je hebt (relatief) nieuwe schuren met koeling en oude schuren waar later mechanische koeling in geplaatst is. Het verschil zit ‘m vooral in isolatie(waarde) van dak, wanden en deuren. Daarmee is het in de oude schuren vaak een stuk minder gesteld. Gevolg is dat bij warme dagen de producttemperatuur sneller kan oplopen dan in nieuwe schuren. Wat je dan moet zien te voorkomen is hierin terug te koelen met te weinig temperatuurverschil in het regelprogramma. Dan duurt deze actie vaak te lang en dat kost te veel energie. Bij de huidige stroomprijzen is het verstandig daar rekening mee te houden. Probeer dus in zo kort mogelijke tijd terug te koelen. Dat kan door het temperatuurverschil tussen die van de ventilatiekanalen en het product ruim in te stellen, bij voorkeur minimaal 2 graden Celsius.

Kleine verstopping al funest

Waar we dit keer iets langer bij stil willen staan, is de voorbereiding op de bewaring van de aanstaande oogst. Is de schuur leeg, maak deze dan zo goed mogelijk schoon. Dat houdt in, maak de kanalen en roosters vrij van grond- en gewasresten, zodat de luchtstroom overal ongehinderd en met de gewenste capaciteit door het product kan blazen. Een kleine verstopping, bijvoorbeeld net op een plek met wat rot, kan al funest zijn voor een complete partij. Het verhoogt de kans op extra bewaarkosten, de partij moet mogelijk eerder weg, tarragehalte neemt toe, saldo daalt. Een volgend punt van aandacht, controleer de werking van alle apparatuur. Ventilatoren, voelers, meters, kachels, kortom alles wat hapert of hoognodig aan vervanging toe is. We dragen dit advies ieder jaar opnieuw aan, maar dit keer extra met klem. Dat heeft alles te maken met de huidige, soms zeer lange levertijd van apparatuur en onderdelen. Wees daarop voorbereid om tijdens het bewaarseizoen niet voor onaangename verrassingen te komen staan. Hetzelfde gaat op voor alle maatregelen omtrent de kiemremming voor Oogst 2022. Over niet al te lange tijd begint voor veel telers alweer de eerste veldbehandeling met maleïne hydrazide (MH). Wie al zeker weet het middel te gaan gebruiken, maar dit nog niet heeft aangeschaft, adviseer ik zo snel mogelijk bij de leverancier na te gaan of het gewenste volume beschikbaar is en tijdig te bestellen. Hetzelfde gaat op voor kiemremmers die komend najaar in de bewaarschuur nodig zijn. Bedenk nu al welk middel je wilt gaan inzetten en vraag de dealer alvast om de beschikbaarheid ervan en de noodzaak om het eventueel al te bestellen/aan te schaffen, mocht dit nog niet gedaan zijn. De reden waarom we hierop wijzen is het feit dat we de laatste tijd ervaren dat het niet altijd meer vanzelfsprekend is dat alle gewas­beschermingsmiddelen bij de toeleveranciers en fabrikanten op voorraad liggen en/of tijdig beschikbaar zijn bij (na)bestellingen.

Aanscherping dosering en intervallen

Verder adviseren we bewaarders van aardappelen om samen met hun adviseur/middelenleverancier de opgedane ervaringen met de nu beschikbare kiemremmers een keer op een rijtje te zetten. Afgelopen twee jaren in het na-CIPC-tijdperk hebben geleerd dat alle middelen met de nodige ervaring onder uiteenlopende condities prima inzetbaar zijn. Aanscherping is echter nog mogelijk, bijvoorbeeld als het gaat om de dosering en intervallen. Een belangrijke maatregel daaromtrent is: begin op tijd. Start bij een middel als 1,4 SIGHT een eerste behandeling voordat kiemen zichtbaar zijn en bij middelen als Argos direct nadat witte puntjes zichtbaar zijn, zeker wanneer de
knollen kiemlustig zijn. Intervallen zijn mogelijk te verruimen in jaren waarin de kiemlust gering is. Hoeveel is een optelsom van ervaring. Adviseurs en leveranciers komen in meerdere schuren en kunnen hun ervaringen hierover delen. Maak daar gebruik van.” ●

Lees hier ons volledige bewaardossier!

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO