Als de aardappel uw vak is, lees Aardappelwereld magazine digitaal en op papier

Grote verschillen in kieming tussen partijen

juli 2024


Vorig maand kwam al de constatering voorbij van grote verschillen in gewichtsverliezen tussen de bewaarpartijen. Hier kunnen we nu nog aan toevoegen dat het aantal behandelingen met kiemremmers dit seizoen per partij eveneens erg uiteenliep. Bij de ene partij was nauwelijks een gasbeurt nodig, bij de andere was de kieming amper te beheersen.

Vrijwel alle van de schaarse aardappelpartijen die nog over zijn van Oogst 2023 liggen rond dit moment in de mechanische koeling, los gestort of in kisten. Deze restanten verkeren over het algemeen nog in aardig goede conditie. Vanaf mei is de bewaartemperatuur telkens bewust wat verhoogd. Dit veelal in stapjes van ongeveer een halve graad Celsius per week. Gekomen van ruim 6 tot 7 graden in de winterperiode hebben ze dan dus halverwege juli al gauw een knoltemperatuur ergens tussen 9 en 10 graden Celsius bereikt. Hoofddoel is om ze niet meer op te hoeven warmen richting de afleverdatum, die niet voor elke partij meer precies vaststaat. Bijkomende reden voor deze handeling is dat de temperatuurconstante beter beheersbaar is. Bij de laatste weken toenemende buitentemperaturen die, afhankelijk van de isolatie en open-/sluitmomenten van de schuur op kunnen lopen, is het raadzaam om te voorkomen dat de knoltemperatuur gaat schommelen. Door met intervallen van bijvoorbeeld een week in kleine sprongetjes te verhogen en de temperatuur daarbinnen constant te houden, voorkom je dat. Daarmee beperk je eveneens de ademhaling en als gevolg daarvan gewichtsverlies en extra kiemgroei.

Extremen

Veelal heeft nu het gros van de partijen in deze periode de laatste kiemrembehandeling wel al achter de rug. De snelheid en mate van kieming bepaalt nu in de meeste gevallen het uiteindelijke aflever­tijdstip. Wat we in het voorbije seizoen hebben waargenomen hieromtrent zijn flinke verschillen in de mate van kieming, vooral bij een ras als Fontane. Op sommige partijen waren veel behandelingen nodig, op andere weinig. Dat verschijnsel lijkt voornamelijk veroorzaakt door verschillen in groeiomstandigheden tijdens het teeltseizoen. Je ziet dat vooral terug in cellen waarin product van uiteenlopende percelen is ingeschuurd. Dan ligt daartussen ineens een plek waar de knollen veel kiemlustiger zijn dan de rest. Bij het terug redeneren naar de groeiomstandigheden van deze aardappelen op de betreffende percelen is de verkla­ring meestal wel te achter­halen. Temperatuur- of vochtextremen tijdens het teeltseizoen, al dan niet sterk afgewisseld, zijn vrijwel altijd de boosdoener.

Losse bouten en moeren

Dan is het gebruikelijk om rond deze periode nog wat tips mee te geven als het gaat om aandacht voor onderhoud van de bewaarruimte. Een van de technieken waar relatief weinig aandacht voor is, betreft de werking van de ventilatieluiken. We zien nogal eens dat assen en stangen krom zijn. Soms zitten ook bouten en moeren los. Het probleem daarbij is vooral is dat ze niet meer goed sluiten. Daardoor ontstaan kieren en naden, waardoor ongewenste luchtstromen ontstaan, hetzij naar binnen of naar buiten. Dat levert niet alleen problemen met de bewaartemperatuur op, maar veroorzaakt ook verliezen als die van kiemremmingsmiddelen. Ieder jaar hameren we op de controle van sensoren en ieder jaar signaleren we weer problemen als gevolg van gebrekkig onderhoud. Dus bij deze nog een keer het advies, test de apparatuur voordat weer nieuw product in de schuur komt. ●

Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist veel kennis en ervaring. In deze Bewaarcolumn delen vier ervaren bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaartips met lezers van Aardappelwereld magazine. Dit keer een bijdrage van Renould Schiffelers, werkzaam in de regio Zuidoost-Nederland.


Lees hier ons volledige bewaardossier!

Evenementen

©2015 - 2025 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO