Actie Abonnement Aardappelwereld magazine
Aardappeltelers die nu nog aardappelen in de schuur hebben liggen kampen momenteel met een tweetal dilemma’s rondom de bewaring; neem ik afscheid van het product of zet ik de kiemremming nog voort?
Waar nu nog aardappelen in de loodsen opgeslagen liggen is vrijwel overal mechanische koeling aanwezig. Door het vrij warme weer in de voorbije maanden is de knoltemperatuur daarvan gemiddeld wel iets boven de standaard uitgestegen, maar die is bij de klandizie vrijwel nergens zorgwekkend. Meestal ligt deze begin juli tussen 8 en 8,5 graden Celsius. Het is ook niet erg wanneer de producttemperatuur, door soms flinke opwarming van daken en wanden, over een langere bewaarperiode aan het eind iets is oploopt. Wel is het belangrijk om temperatuurschommelingen, liefst niet meer dan een tiende graad Celsius per dag, te voorkomen. Dat triggert namelijk de ademhaling en daarmee ook de kieming. In de meeste gevallen lukt het prima de temperatuur peil te houden met een juiste instelling van het computerprogramma. Zorg daarbij wel voor een dagelijkse menscontrole hierop. Hetzelfde gaat op voor de kieming. Door die iets hogere temperaturen en de al vrij lange bewaarduur komen de kiemen in de zomermaanden toch wat vlotter los en groeien de witte puntjes veel sneller uit tot langere kiemen. Dus ga iedere dag even die hoop op voor een inspectie.
Lastig rond dit tijdstip is vaak de beslissing: hoe lang ga je nog door met de kiemremming? Het dilemma is dit seizoen voor diverse telers groter dan normaal. Dit vanwege de lage prijzen voor de vrije (meelever)aardappelen en afnemers die het levertijdstip gecontracteerd product uitstellen. Het is dergelijke gevallen raadzaam om sowieso de rekensom te maken hoeveel kosten met een verdergaande bewaring en kiemremming gemoeid zijn. En of dit eventueel loont en/of naar inschatting van verdere marktontwikkelingen alsnog zal gaan renderen. Ga hierover altijd in gesprek met de contractpartner om gerelateerde verliezen aan het product, denk aan bakkwaliteit en gewicht te voorkomen. Bij vrije aardappelen zal de uitkomst uitdraaien op zo snel mogelijk een afnemer zoeken, toch nog even wachten en de kiemremming voortzetten of alsnog inzetten. Bij ‘voortzetten’ doelen we onder meer op het gebruik van Restrain wat een continubehandeling betreft en bij ‘alsnog inzetten’ is de verwijzing gericht op producten als 1,4SIGHT, Biox-M en Argos. Hou daarbij wel rekening met eventuele veiligheidstermijnen. Voor een middel als 1,4SIGHT bedraagt deze bijvoorbeeld 30 dagen.
Tot zover de adviezen voor het relatief kleine aandeel telers dat nog aardappelen in de schuur heeft. Geen product in de bewaring hoeft echter niet te betekenen dat je ook niet meer naar het gebouw hoeft om te kijken. Vrijwel altijd is er wel iets aan de hand wat onderhoud of vervanging nodig heeft. Ga daar in deze en komende maanden mee aan de slag, zeker omdat een karwei en/of materiaallevering tijd kan kosten. Denk bijvoorbeeld aan de kanalen waar grond- en productresten in gekomen zijn. Met handwerk zijn deze vaak nog wel jaarlijks schoon te maken. Gaan hier jaren overheen, wat niet aan te raden is vanwege verlies van ventilatiecapaciteit, dan is al snel een grovere aanpak nodig, zoals inschakeling van een loonwerker. Een afspraak inplannen kan soms pas op lange termijn. Hetzelfde geldt voor eventuele vervanging en/of reparatie van technieken als ventilatoren, luikmotoren, kachels en sensoren.
Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist veel kennis en ervaring. In deze Bewaarcolumn delen vier ervaren bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaar-tips met lezers van Aardappelwereld magazine. Dit keer een bijdrage van Renould Schiffelers, werkzaam in de regio Zuidoost-Nederland.
Lees hier ons volledige bewaardossier!
Evenementen
©2015 - 2025 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO