Actie Abonnement Aardappelwereld magazine
Er zijn uiteraard heel veel heerlijke culinaire bereidingen te bedenken met verse kriel. Maar persoonlijk vind ik dat de frisse pure smaak van de kriel het best tot z’n recht komt met een klontje gezouten boter en verse groene kruiden.
Bijgerecht, 4 personen. Bereidingstijd ca. 14 minuten.
Was de krieltjes. Zijn ze klein, dan kun je ze heel laten. Anders halveren tot één-haps grootte. Doe ze in het vergiet of het stoommandje en stoom in 10-12 minuten beetgaar, afgedekt boven kokend water. Zorg dat ze hun bite nog behouden. Het best dek je het vergiet af met een deksel met een in vieren opgevouwen theedoek ertussen. Stomen behoudt het beste de smaak. Ook is de schil dan na bereiden mooi droog. Je kunt ze ook koken in gezouten water. Laat dan na het koken goed uitdampen, want aanhangend water maakt dat de boter niet wordt opgenomen.
Intussen smelt je de boter op een uiterst laag vuurtje. Alleen smelten, niet laten kleuren. Doe de boter in een ruime kom. Doe er de warme (uitgedampte) kriel bij. Op dit moment kun je zout en peper naar smaak toevoegen, maar dat kan natuurlijk ook aan tafel op het bord. Voeg de verse kruiden toe. Schud goed om en serveer direct op een mooie schaal of op de borden.
Tip: Varieer met de verse kruiden. Meer heeft dit gerecht niet nodig. Neem wel zacht kruid als kervel, dragon, basilicum. Kruiden als tijm en rozemarijn zijn beter voor een bereiding in de oven.
Ingrid van den Arend, Cook it!
Evenementen
©2015 - 2025 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO