Al abonnee? Activeer hier uw premium account

FAO-fotowedstrijd (on)gezonde planten verlengd

augustus 2020


De Voedsel- en Landbouw­organisatie van de Verenigde Naties FAO organiseert dit jaar een fotowedstrijd waarbij amateur- en professionele fotografen hun beeldmateriaal van gezonde en ongezonde planten kunnen inzenden. De inzendtermijn is verlengd tot 15 januari 2021, een uitgelezen kans om de aardappel een internationaal podium te bieden.

De FAO organiseert de fotowedstrijd in het kader van het Internationaal Jaar voor de Plantgezondheid 2020, uitgeroepen door de Verenigde Naties. Zij wil hiermee wereldwijd meer bewustzijn creëren over wat gezonde planten kunnen betekenen in onder andere de strijd tegen honger en armoede, ten behoeve van het milieu en als stimulator voor de economie. Dat het nodig is om dit bewustzijn aan te wakkeren, blijkt volgens de FAO uit het feit dat “hoewel planten de bron zijn van de lucht die we inademen en ons van het grootste deel van ons voedsel voorzien, we er vaak niet aan denken om ze gezond te houden”. De FAO schat dat jaarlijks tot 40 procent van de voedselgewassen verloren gaat als gevolg van plantenplagen en ziekten. “Hierdoor krijgen miljoenen mensen niet voldoende voedsel en wordt de landbouw ernstig geschaad. Het beschermen van planten tegen plagen en ziekten is veel kosteneffectiever, dan pas in actie komen wanneer de plantgezondheid zich in een noodsituatie bevindt.” Gezien de positieve eigenschappen van de aardappel, is het door foto’s in te zenden een kans om meer aandacht te geven aan de aardappel binnen de FAO.

Belang van planten weerspiegelen

De organisatie roept mensen van over de hele wereld op om foto’s in te sturen die hun idee van gezonde of ongezonde planten illustreren. De wedstrijd is verdeeld in twee categorieën: “Ongezonde planten” en “Gezonde planten – Hoeders van onze lucht, voedsel en milieu”. Voor de eerste categorie hoopt de organisatie foto’s te ontvangen van plagen die planten in uw omgeving aanvallen of die de schade laten zien die is veroorzaakt. Met plagen bedoelen zij elke soort, stam of soort plant, dier of ziekteverwekker die planten of plantaardige producten beschadigt, inclusief insecten, virussen, bacteriën, nematoden en invasieve planten. Onder de tweede categorie vallen foto’s die de natuurlijke schoonheid van planten tonen en hun belang weerspiegelen als de bron van ons voedsel en de lucht die we inademen, en als beschermers van onze omgeving. De foto’s kunnen ingezonden worden via de website van de FAO (www.fao.org/plant-health-2020). In maart 2021 wordt bekendgemaakt welke twee winnaars de jury in elke categorie heeft geselecteerd. ●

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO