Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Empanadas om te delen

augustus 2022

In veel restaurants vind je op de menukaart hapjes en kleine gerechtjes ‘to share’. Het uitwisselen van smaken en het elkaar uitnodigen ergens van te proeven maakt eten ineens stuk persoonlijker. Leuk om thuis eens te doen!


20 stuks. Snack. Bereiding ca. 35 minuten (excl. oventijd en deeg rusten)

• 300 gram patent bloem
• 125 gram koude boter
• 2 eidooiers
• 2 kruimige aardappelen
• 1 ui
• 2 teen knoflook
• 100 gram chorizo
• kerriepoeder, paprikapoeder
• ½ theelepel gedroogde rozemarijn

Doe de bloem met 1 theelepel zout in een kom. Snijd koude boter in blokjes. Doe bij de bloem. Wrijf met de vingers de blokjes boter door de bloem toe een kruimelige massa. Kneed één eidooier erdoor. Voeg zoveel eetlepels koud water toe (3 of 4) tot je een mooie stevige deegbal krijgt. Pak in met vershoudfolie en laat 1 uurtje rusten in de koeling.
Schil intussen de aardappel. Snijd in stukken. Kook gaar in water met wat zout. Snipper de ui en de knoflook. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en fruit ui en knoflook op een heel laag vuur zachtjes glazig. Snijd chorizo in blokjes en voeg toe met 1 theelepel kerriepoeder, 1 theelepel paprikapoeder en ½ theelepel rozemarijn. Prak er de aardappel grof door. Breng op smaak met nog wat zout en peper. Rol het deeg uit tot ½ cm dikte. Steek er (bijv. met een schaaltje) cirkels uit van 8 cm. Stop er een grote theelepel vulling in, vouw dubbel en druk dicht met een vork. Bestrijk de empanadas met eigeel en bak in 20-30 minuten goudbruin. Heerlijk met zoete chilisaus.

Tip: neem eens gerookte kip en gewelde abrikozen in plaats van chorizo.


Ingrid van den Arend, Cook it!

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO