Actie Abonnement Aardappelwereld magazine (Gratis Aardappel Kookboek t.w.v. 15 euro)
De wisselende gewasstand op de Nederlandse aardappelvelden vormt een opmaat naar een bewaarseizoen met nu al de nodige uitdagingen. Twee aandachtspunten lichten we er graag even uit, de huidige bacterieproblematiek in pootgoed en hoe om te gaan met de kiemregulator MH in de consumptieteelt.
In menig pootgoedperceel heeft bacterieziek dit seizoen flink toegeslagen. Zowel het vochtige prezomerweer als de soms matige bodemomstandigheden zijn daar grotendeels debet aan. Kijken we dan alvast vooruit naar de periode van oogst en bewaring, dan is dit een factor om nu al rekening mee te houden. Zeer belangrijk bij gevonden aantastingen, is om voor de aanvang van het rooiwerk ervoor te zorgen dat de knollen goed afgehard zijn. Daarna is het raadzaam om het pootgoed onder droge omstandigheden zonder beschadiging uit de rug te krijgen. Dus grond waarin kluiten voorkomen mag ook weer niet te droog zijn, want anders ligt vervelling al snel op de loer. Bij binnenkomst in de schuur is het vervolgens noodzaak om de in kisten gedraaide pootgoedoogst zo snel mogelijk aan de droogwand te zetten. Probeer deze als het kan in twee tot drie dagen aan de buitenkant vochtvrij te blazen. Is het product eenmaal droog, rij het dan de bewaarcel in en koel zo snel mogelijk naar de gewenste bewaartemperatuur. Deze manier van handelen is niet alleen nodig voor een goede wondheling, maar ook om uitbreiding van zilverschurft te voorkomen. Ieder jaar merken we weer dat pootgoedtelers onderschatten hoe snel de schimmel om zich heen kan grijpen wanneer de genoemde werkwijze niet is opgevolgd.
En dan speelt rond dit tijdstip in consumptieaardappelen de bepaling van het tijdstip voor de veldbehandeling met de kiemregulator MH, afkorting van de werkzame stof maleïne hydrazide. Dat valt dit jaar niet mee, gelet op de wisselende gewasstand in veel percelen. Soms lopen de verschillen in plantontwikkeling zo enorm uiteen, dat we moeten adviseren om maar helemaal af te zien van toediening. Voor te ver ontwikkelde planten en knollen loop je dan de kans dat ze te weinig opnemen en voor onderontwikkelde planten dat de knolgroei te veel afremt. Beter is het dan om hiervoor pas na inschuren te starten met de kiemremming. Het is dan uiteraard wel van belang om direct vanaf het moment dat de consumptieaardappelen achter de planken liggen, ze dagelijks te controleren op kiemvorming. Bij behandeling met een middel als 1,4 SIGHT is het voorschrift om al voor een zichtbare kieming met een dosering te starten. Dat moment is het beste te bepalen door op een aantal verschillende plekken in de cel monsters uit de hoop te nemen en deze in een ruimte te leggen waarin de temperatuur enkele graden hoger is dan de bewaartemperatuur. Het moment waarop bij deze monsters de eerste witte kiempjes op de knollen zichtbaar zijn vormt het sein om met een eerste kiembehandeling in de cel te starten.
Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist veel kennis en ervaring. In deze Bewaarcolumn delen vier ervaren bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaartips met lezers van Aardappelwereld magazine. Dit keer een bijdrage van Jan Salomons, werkzaam in de regio Flevoland. ●
Lees hier ons volledige bewaardossier!
Evenementen
©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO