Als de aardappel uw vak is, lees Aardappelwereld magazine digitaal en op papier

Neem geen oogstrisico’s

september 2020


In deze Bewaarcolumn delen vier ervaren bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaartips met lezers van Aardappelwereld magazine. Dit keer een bijdrage van Reinier Stoutjesdijk, werkzaam in de regio Tholen/West-Brabant.

“Als teelt- en bewaaradviseurs komen we nog steeds aardappeltelers tegen die zich niet of nauwelijks verdiept hebben in de werking en toepassing van alternatieve kiemremmingsmiddelen voor Chloor-IPC. Om in het aanstaande bewaarseizoen niet voor verrassingen te komen staan, drukken we deze telers op het hart om alsnog zo snel mogelijk informatie hierover in te winnen. Geen van de nu beschikbare middelen werkt relatief zo eenvoudig als het inmiddels verboden Chloor-IPC. Elke kiemremmer van nu heeft een aparte gebruiksaanwijzing en resulteert alleen in een geslaagde werking met de nodige kennis en ervaring, zo is tot nu toe gebleken.

Benut droge momenten

Behalve verschillen in werking zijn er ook verschillen in apparatuur voor toediening. Dat brengt voor veel telers eveneens de overweging met zich mee om te investeren in nieuwe vernevelapparaten en/of uitbesteden in loonwerk. Over de werking van middelen, bijbehorende apparatuur en de daaraan verbonden kosten is al veel geschreven in vakliteratuur, onder meer in Aardappelwereld magazine. Als adviseurs hebben wij inmiddels eveneens de nodige ervaring opgedaan. Die ervaring leert dat bij toepassing van de nu beschikbare middelen het nog meer aankomt op het inschuren van een gezond, volledig afgerijpt en zo droog mogelijk product. Neem om deze redenen geen risico’s als het gaat om de keuze van het oogstmoment. Benut droge perioden en stel het rooien niet te lang uit. Hou daarbij dit seizoen vooral rekening met het tijdstip van loofdoding. Alternatieven voor het inmiddels ook verboden Reglone werken overwegend trager en vragen, veelal afhankelijk van de loofhoeveelheid, soms om meerdere herhalingen. Wanneer je dus minstens op hetzelfde tijdstip wilt oogsten als in andere jaren, behoor je al gauw minimaal een week eerder te starten met de loofdoding dan normaal. En wanneer je daarbij de grotere kans op natte oogstomstandigheden in het late najaar wilt vermijden, zal dat moment wellicht nog meer naar voren moeten. Vergeet daarbij niet de loofdoding te combineren met een middel tegen (knol)phytophthora om eveneens gezonde knollen in te kunnen schuren.

Voorkom (condens)vocht

Vocht en nieuwe kiemremmingsmiddelen gaan beslist niet samen, zo is tot nu toe de ervaring. Knollen behoren 100 procent droog te zijn bij de eerste toepassing, of het nu Biox-M, 1.4 SIGHT, Argos of Ethyleen betreft. Belangrijk is dus om direct na inschuren de aardappelen zo snel mogelijk te drogen, wanneer nodig met kachels erbij, en te zorgen voor een goede wondheling. Zorg daarom voor goed werkende ventilatoren en kachels met voldoende capaciteit. Nu is het in sommige gevallen toch onvermijdelijk om een nat product binnen te rijden, het weer laat zich immers niet regeren. Om dan in zo’n vochtige partij op tijd een eerste kiemremming met de huidige middelen uit te voeren is niet altijd mogelijk. Dat kan in enkele gevallen wel op een later tijdstip door het afbranden van de kiemen, maar dan wel met een veel hogere dosering en met eventueel kortere herhalingsintervallen, wat met hogere kosten gepaard gaat. Om het risico hierop te verkleinen is het raadzaam de aardappelen al vooraf in het veld te behandelen met de kiemregulator maleïne hydrazide (MH). Dan hebben de knollen bij inschuren al een kiemremmer te pakken en kan de eerste schuurbehandeling later plaatsvinden, dus op het moment dat de partij volledig droog is. Dan is het vervolgens van belang om in de verdere bewaarperiode de partij ook droog te houden. Condens is namelijk eveneens uit den boze. De combinatie van vochtdruppels en kiemremmingsmiddel veroorzaakt al snel schade aan de knollen. Let daarop in de gehele bewaarperiode en wees voorbereid met bijvoorbeeld de aanwezigheid van voldoende condensventilatoren. Naast het belang van het schoonmaken van de schuur wijzen we ook dit seizoen weer op goed werkende voelers in de bewaarruimte. Ga voor het inschuren van de aardappelen eerst na of deze ook daadwerkelijk allemaal in orde zijn, en dat geldt overigens voor alle apparatuur in de schuur.” ●


Lees hier ons volledige bewaardossier!

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO